Impresii de calatorie

Geneva fara minarete

Am avut pe 3 august cateva ore libere pentru cutreierat prin Geneva. Am inclus o vizita la libraria Payot (prima intr-o librarie de carte in limba franceza in ultimii doi sau trei ani) si o scurta trecere prin muzeul de arta si historie la care nu reusisem sa ajung in vizitele anterioare.

Geneva mi s-a parut intotdeauna (din perspectiva vizitatorului grabit si superficial desigur) un oras mai putin elvetian si mai mult gazda a sediilor diferitelor organizatii internationale si dormitor pentru slujbasii lor si slujbasii slujbasilor lor. Doar limbile vorbite pe strada sau in tranvaie par sa se schimbe.

Franceza ramane una dintre limbile vorbite in Geneva, dar din ce in ce mai mult i se adauga chineza – proportia de chinezi pare sa fi crescut enorm, si nu este vorba numai de muncitori, ci (mai ales) de oameni de afaceri sau poate functionari internationali. Fizionomiile de pe strada sunt de toate rasele si culorile, si daca par sa fie ‘europeeni’ sanse bune sunt ca sa ii auzi vorbind ruseste.

Sediul organizatiei internationale care se ocupa de standardizarea comunicatiilor se afla in zona in care in anii 20-30 ai secolului trecut se afla Liga Natiunilor si Crucea Rosie internationala isi are pana astazi sediul. In vecinatate se afla dintotdeauna un sediu al organizatiei internationale a refugiatilor, acum a rasarit si un lagar de ceea ce in Israel numim ‘caravile’ – caravane dotate cu un nivel decent de confort – asta la 200 de metri de Place des Nations! Refugiatii care le locuiesc sunt africani, poate somalezi sau sudanezi.

Faimoasa promenada de la marginea lacului, cu hotelurile celebre si de mare lux si traditie, cu balustrada, felinarele si vederea spre lac si fantana emblema a Genevei este napadita de un fel de balci ambulant, cu zeci de corturi si tarabe de vandut bazaconii si distrat copiii in vacanta. O fi si asta un semn al diversitatii culturale.

Minarete desigur ca nu am vazut. Poporul elvetian a decis ca nu le doreste in cadrul unui mult discutat referendum. Am vazut in schimb turlele aurite ale unei biserici rusesti, sclipind in soarele verii, in plin centru istoric, vis-a-vis de muzeul de arta si istorie al orasului (care isi sarbatoreste doua secole de existenta si care pe placa de marmora il include pe Napoleon I drept unul dintre binefacatori). Despre muzeu insa poate alta data.

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (22 – 28 ianuarie 2018)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (16 – 22 mai 2016)

Dan Romascanu

Nu doar despre băutură: Druk (2020)

Dan Romascanu

1 comment

codrut 13 august 2010 at 15:09

Geneva nu poate fi decat un oras minunat si nu cred ca poate fi expediat in cateva randuri.
Cantonul Geneva este cel mai important canton francofon al Confederatiei Helvetice, un bastion al protestantismului chiar daca se pare, proportia dusmanilor istorici, catolicii, a depasit-o pe cea a protestantilor.
Geneva era si un loc de refugiu pentru diversi revolutionari rusi. De altfel chiar si Lenin a trait catva timp la Geneva. Geneva este una din capitalele lumii.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult