Slow West (2015)
Regia: John Maclean
Distribuția: Kodi Smit-McPhee, Caren Pistorius, Aorere Paki, Michael Fassbender
Dacă cineva are nevoie de o dovadă în plus că westernul este un gen cinematografic viu și care se reînoiește continuu, atunci poate viziona ‘Slow West’ (2015), filmul de debut și singurul lungmetraj realizat până acum de regizorul scoțian John Maclean. Este un film care combină imaginea marilor spații ale drumului spre Vest din westernurile clasice americane cu comedia sumbră și violentă a producțiilor recente ale fraților Coen și ale lui Tarantino. Modelul evident este însă cel al westernurilor spaghetti ale lui Sergio Leone, fiind vorba și aici de o producție internațională cu un actor american în rolul cowboy-ului (aproape) invincibil. Combinația aceasta, concentrată în mai puțin de 90 de minute, este poate cel mai bun film al acestui gen realizat în ultimul deceniu.
Povestea este incredibilă, dar nu este oare istoria Americii un mozaic format din mii de astfel de povești incredibile de aventură și descoperire? Jay Cavendish (Kodi Smit-McPhee), un băiat de 16 ani dintr-o familie de nobili scoțieni pleacă în America anilor de după Războiul Civil în căutarea iubitei sale și a tatălui ei, amândoi urmăriți de lege și de vânătorii de recompense. Drumul său spre frontierele mișcătoare ale Vestului Americii va fi un drum de cunoaștere a unui continent plin de pericole, a unei națiuni în formare compuse dintr-un mozaic uman de limbi, obiceiuri și mai ales caractere, și un drum de maturizare și întâlnire cu realitățile violente ale vieții și cu răutatea și rapacitatea oamenilor. În drumul său îl vă întâlni pe Sillas Selleck (Michael Fassbender), și el un vânător de recompense și un tip care se află la marginea legii, nu este clar de ce parte, care se oferă să îi fie ghid și protector pentru a ajunge la cei pe care îi caută. O face dezinteresat, sau pentru a căpăta recompensa de 2000 de dolari oferită celor care îi vor captura pe tată și fiică, morți sau vii?
Nu este vorba despre o poveste tipică de western, dar cam așa sunt majoritatea scenariilor filmelor din acest gen realizate în ultimele decenii. Jay Cavendish se maturizează sub ochii noștri, învață să nu se încreadă în nimeni căci cei care par ‘buni’ se dovedesc a fi escroci sau chiar criminali și oricine vrea să supraviețuiască poate fi obligat să ucidă pentru a nu fi ucis. Rolul este jucat de Kodi Smit-McPhee, un tânăr actor care a crescut și el de când interpreta rolul copilului din melodrama post-apocaliptică ‘The Road’ și care face aici un rol excelent. Michael Fassbender (care este și producător) intepreteaza cu evidentă plăcere rolul lui Silas, cu o reverență spre rolurile asemănătoare ale lui Clint Eastwood cu decenii în urmă.
Cinematografia lui Robbie Ryan este superbă, atât în exterioarele în care Noua Zeelandă se deghizează în Colorado, dar și în unele interioare, cu multe cadre memorabile și cu unghiuri de filmare creative și îndrăznețe. Nu lipsește nici umorul, iar galeria de personaje secundare compune un mozaic al Vestului American populat de aventurieri și escroci veniți din toată lumea. Singura notă stridentă a fost prezența lui Caren Pistorius în rolul lui Rose, fata pe urmele căreia care Jay străbate lumea. Intepretarea este OK, dar machiajul ei este foarte tipic pentru secolul 21 și contrastează cu autenticitatea restului filmului. Este însă o observație minoră în raport cu multe motive bune pentru care acest film merită să fie văzut de către amatorii genului western și nu numai de ei.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com)