Filme Filme americane

Sunetul vieții: Chasing Trane – The John Coltrane Documentary (2016)

Chasing Trane: The John Coltrane Documentary (2016)
Regia: John Scheinfeld
Cu: Denzel Washington

O revoluție a avut loc la mijlocul secolului al XX-lea în muzica americană și mondială. Jazz-ul care era până atunci în principal muzică de dans și divertisment popular, și-a despărțit căile în mai multe curente distincte, dând naștere la rock and roll, la soul, la R&B. Da, știu că această prezentare este o viziune simplistă, dar cred că este aproximativ corectă. La vremea respectivă, în timp ce alte genuri au preluat muzica de dans și divertisment care avea să domine topurile, programele de radio și emisiunile TV, jazz-ul însuși a evoluat într-o formă mult mai sofisticată de exprimare. O mână de muzicieni de după cel de-al doilea război mondial au schimbat și au dezvoltat sunetul jazz-ului spre noi direcții. Printre ei, împreună cu Charlie Parker și Miles Davies, unul dintre cei mai importanți a fost John Coltrane. „Chasing Trane: The John Coltrane Documentary” este dedicat vieții, muzicii și moștenirii sale. Acești artiști excepționali au și colindat lumea, au făcut din jazz o artă universală și una dintre cele mai mari contribuții ale Americii la cultura lumii. ‘Sunetul vieții’ îi zicea Coltrane.

Documentarul scris și regizat de John Scheinfeld este construit pe un tipar folosit de multe filme documentare muzicale. Urmăreste îndeaproape viața și biografia artistului, folosește imagini filmate și înregistrate în concerte pentru a-și ilustra ideile muzicale, adună și prezintă pe ecran mărturii de la familie, de la fani și experți de jazz, de la artiștii care au lucrat cu Coltrane și cei care au venit mai târziu și au fost influențați de el. Cei apropiați povestesc despre omul de familie (emoționante sunt mărturiile celor două fiice vitrege) și despre viața sa personală, inclusiv crizele legate de droguri și credințele religioase. Muzicienii care au cântat cu el sau care au venit după el vorbesc despre muzica lui, și aceasta a fost partea pe care am apreciat-o mai mult (incluzând artiști precum Sonny Rollins, Wynton Marsalis, McCoy Tyner, John Densmore, Carlos Santana). Un segment interesant se referă la turneul său în Japonia (ultimul său turneu) și relația specială pe care a avut-o cu această țară.

Coltrane pare să nu fi lăsat niciun interviu filmat, sau producătorii acestui film nu au avut acces la el, dar a lăsat o mulțime de citate memorabile și mărturii personale scrise despre viața și muzica lui, care sunt citite de Denzel Washington. Actorul (care nu apare în film) are de altfel o asemănare fizică uimitoare cu Coltrane, așa că dacă vreodată (sau în curând) se va face un film despre el, el este cel mai bun candidat pentru rolul principal. Cam ca în orice documentar de gen, muzica este cea mai bună parte și dacă aveți ocazia să vizionați acest film și să ascultați coloana sonoră într-un cinematograf cu condiții audio bune, veți fi câștigați. Nu este un film documentar care să aducă revelații deosebite, dar este un omagiu consistent și respectuos adus unuia dintre cei mai mari muzicieni din istorie, un om care într-o viață și o carieră destul de scurte, a schimbat cursul muzicii, ducând-o în noi teritorii.

Nota: 7/10

Filmul complet (pe care l-am văzut la festivalul de filme de artă EPOS din Tel Aviv) este disponibil pe YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=awukVXiymTE

Articole similare

Sfârșit de imperiu: Sunset (2018)

Dan Romascanu

Cel mai bun film despre viața lui Iisus? – Il vangelo secondo Matteo (1964)

Dan Romascanu

Fără sens: Charleston (2017)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult