1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Oldboy (2003)

Oldboy (2003) – OldeuboiCainta si razbunare
Regia: Chan-wook Park
Distributia: Min-sik Choi, Ji-tae Yu, Hye-jeong Kang

Oldboy nu a fost un film coreean obisnuit, cel putin din punct de vedere al asteptarilor mele si al vizionarilor mele anterioare. Cunoscand cinematografia asiatica mai mult din prisma filmelor senzual-romantice chinezesti (se pun aici si cele din Hong Kong?), precum si din basmele vizuale ale lui Kim Ki-duk, am fost usor contrariat de Oldboy, un film atipic, dur si care incearca sa surprinda un motiv psihilogic foarte prezent in realitatea vietii: care sunt consecintele faptelor/vorbelor noastre? Nici filmul nu este usor a fi incadrat intr-un singur gen: majoritar thriller, dar nu lipsesc nici momentele de drama autentica, nici actiunea, nici clipe de horror (care fac spectatorul mai sensibil sa isi ia ochii de la ecran).

Dae-su, eroul nostru, se regaseste timp de 15 ani intr-o camera dezafectata de hotel, unde nu are nicio forma de comunicare cu nimeni, in afara monologului, unde unica forma de supravietuire este cultivarea amintirilor (prin scrierea unui jurnal), cultivarea trupului (in asteptarea zilei cand va iesi afara si va putea razbuna pe cei care l-au inchis) si cultivarea inteligentei (prin urmarirea emisiunilor de stiinta la televizorul din camera). Eliberarea vine cumva neasteptat si il gaseste aproape descurajat intr-o lume unde se pare ca nu mai cunoaste pe nimeni si unde trebuie sa ia urma rapitorilor sai in doar cinci zile.

Oldboy

Salvarea vine tocmai de unde nu se astepta: imbracat neglijent, imbatranit prematur, dornic de a manca un animal viu (iar scena in care mananca o caracatita vie este pur si simplu dizgratioasa), este purtat in bratele tinerei (si exceptional de frumoase) Mi-lo, care are curajul de a-l primi din prima seara in casa ei si il incurajeaza sa i se destainuie si sa ii povesteasca drama lui.

Numai ca nimic nu este atat de simplu precum pare in acest film. Dragostea dintre cei doi isi dezvaluie adevaratele valente ulterior, viata lui lasata in urma (o sotie si un copil) trebuie sa apara in scena in cele mai neasteptate locuri, iar micile greseli ale trecutului se dovedesc mai mari decat pareau, mai ales in ochii celor in care aceste lucruri aveau o anumita insemnatate. Este un film despre razbunare, din toate punctele de vedere: pe de o parte, una malefica si intrucatva ilogica, dusa pe o perioada de 15 ani, dar si dupa, pe de alta parte, una logica si recuperatorie, a omului pedepsit de propriile cuvinte si care acum cauta raspunsuri la perioada intunecata ce tocmai a trecut.

Nota: 8.5/10

Articole similare

Un film, doua pareri: No Country for Old Men

Jovi Ene

Despre creativitate în știință și artă: ”Specia rebelă”, de David Eagleman și Anthony Brandt

Jovi Ene

The Lion in Winter (1968): Săptămâna Peter O’Toole

Andreea Andrusca

1 comment

m@ri@n 10 iunie 2011 at 23:53

l-am vazut demult si mi-a placut. cam de atunci am fost atras de cinematografia asiatica. daca ti-a placut iti recomand si sympathy for Mr Vengeance.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult