Stiri

Gypsy-Jazz şi cântecele Mariei Tănase: Sanda Weigl şi cvartetul Bălănescu în Berlin

Un concert extraordinar va deschide în data de 11 iunie 2011 seria “Concertele de luni” a Amfiteatrului din parcul Monbijou din centrul Berlinului, pe celebra “Museumsinsel”, în care Sanda Weigl şi cvartetul Bălănescu prezintă gypsy-jazz şi cântece ale legendarei Maria Tănase.

Această manifestare este prima dintr-o serie de programe pe care ICR Berlin o iniţiază cu parteneri de renume, în locaţii prestigioase din capitala Germaniei.

Societatea Hexenkessel Hoftheater, coorganizatorul concertului, dispune de o serie de săli excepţionale, unde ICR Berlin îşi propune să organizeze în urmatoarele luni seri muzicale şi concerte de jazz.

Amfiteatrul din parcul Monbijou este locaţia de vară a teatrului Hexenkessel, o construcţie din lemn fidelă stilului arhitectural renascentist din Italia. În această „arenă a sentimentelor şi a verii“, sunt prezentate, sub cerul liber, piese clasice de teatru (Shakespeare, Goldoni, Molière), show-uri excepţionale şi concerte.

Sanda Weigl s-a născut în 1948 la Bucureşti şi a emigrat în Berlinul de Est. Sanda Weigl este nepoata de origine română a lui Bertolt Brecht. În tinereţe, a făcut parte din formaţia Team 4, a cărei melodie „Der Abend ist gekommen” a urcat pe locul 1 în topul din RDG. După ce cântăreaţa a împărţit, în 1968, foi volante împotriva intrării în Cehoslovacia a trupelor statelor semnatare ale Pactului de la Varşovia, a fost găsită vinovată de „acţiuni împotriva statului“ şi condamnată la 12 ani de închisoare. După eliberarea din închisoare înainte de termen, au urmat interdicţia de a susţine concerte timp de şase ani, munca în fabrică timp de trei ani şi apoi expulzarea în Berlinul de Vest. Aici, Sanda Weigl şi-a început cariera de actriţă. A activat în cadrul Berliner Schiller-Theater, Münchner Kammerspiele, Schauspielhaus Zürich şi Thalia-Theater Hamburg. În 1992, s-a mutat la New York, unde s-a dedicat din nou muzicii. Pe lângă albumul Gypsy Killer lansat în 2002, a atras atenţia publicului în urma concertelor din 2005 şi 2007 la RuhrTriennale.

Cvartetul Bălănescu, înfiinţat în 1987, se numără printre cele mai importante formaţii de muzică contemporană. Sub conducerea violonistului şi compozitorului român Alexander Bălănescu, formaţia a crescut peste limitele unui cvartet de coarde clasic şi a păşit în noi teritorii muzicale, unde diverse stiluri se îmbină.  Cvartetul a susţinut concerte în locaţii precum „London’s South Bank Centre“ sau „New York’s Knitting Factory“ şi a cântat în deschiderea unui concert al Pet Shop Boys, în Wembley Arena Londra.

Concertul începe la ora 21.00 şi este organizat de Institutul Cultural Român din Berlin, în colaborare cu Hexenkessel Hoftheater.

Balanescu Quartet:

Sanda Weigl:

Articole similare

Ultima parte a trilogiei lui Carlos Ruiz Zafon dedicate publicului tinar, tradusa in colectia Biblioteca Polirom

Jovi Ene

Concurs: Câștigă un DVD Darkest Hour – Ziua decisivă, oferit de ProVideo.ro! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Romanul Mr. Peanut de Adam Ross, din nou, pe lista celor mai bune carti ale anului 2010

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult