Filme Filme: apariții viitoare Recomandat

In Production – The Hunger Games: Catching Fire (2013)

IMG.1In Production – The Hunger Games: Catching Fire (2013)

Regia: Francis Lawrence
Distributie: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Philip Seymour Hoffman
Scenariul: Simon Beaufoy & Michael Arndt
Muzică: James Newton Howard
Lansare oficiala SUA: 22 noiembrie 2013

Complicat. Să analizezi un sequel după ce primul film te-a dezamăgit până în măduva oaselor. The Hunger Games a fost iubit de unii, detestat de alți și a distrus așteptările tuturor celor care citiseră cartea. Efectele speciale păreau făcute în garajul unui programator din 1980, regia a fost nepotrivită și s-a folosit excesiv shaky-cam, scenariul nu mai conținea nimic din farmecul și profunzimea ideologică a romanului. Pentru mine, primul film din saga HG a fost o mare dezamăgire și aș vrea să pot urla la producători, pentru că trailerul a ajuns să fie mai epic și mai interesant decât cele 2 ore filmate de cameramani intoxicați.

Aproape nici nu îndrăznesc să mă entuziasmez la extraordinarul trailer apărut pentru Catching Fire. Nu vreau să fiu iar dezamăgită, deși se pare că au fost făcute schimbări considerabile în echipă, lucru ce s-ar putea să ne ofere o experiență cinematografică mai plăcută. Gary Ross, regizorul HG, a părăsit proiectul, iar în locul său a venit Francis Lawrence. Acesta, cunoscut mai mult pentru videoclipuri decât pentru filme, ar părea o alegere bizară, însă cred că va funcționa. El a regizat atât I am Legend, cât și Water for the Elephants, două filme plăcute, cu o regie în regulă (deși primul arată că și Lawrence este fan shaky-cam. Poate că el o va folosi mai moderat). În plus, videoclipul pentru Bad Romance are o tentă destul de întunecată și interesantă, așa că mă aștept la o surpriză plăcută din partea lui.

IMG.2

Apoi, avem doi câștigători de Oscar drept scenariști, amândoi cunoscuți pentru originalitatea lor și mai ales pentru umor. Cu actori atât de buni precum proaspăta laureată la Oscar Jennifer Lawrence și marele Donald Sutherland, povestea are mari șanse să se închege așa cum trebuie, iar personajele să crească în tri-dimensionalitatea pe care cartea ne-a impus-o. Primul film nu a fost chiar groaznic, însă ca adaptare de carte, e înfiorător. Toți băieții cu un rol mai mare în carte devin doar niște manechine și e păcat de talentul actorilor, care se vedea că se străduiau și probabil se înecau în replicile insipide. Lucrurile s-au schimbat însă. Fingers crossed pentru Catching Fire.

Acum, principala mea problemă, pe care noul trailer nu a reușit să mi-o rezolve, este cu efectele speciale. HG a fost absolut la pământ cu ele. Câinii digitali arătau patetic (și nici nu au adăugat ochii morților, ca în carte), long-shots-urile cu orașele, false, iar focul… Lord of the Rings, acum 10 ANI, avea efecte de o infinitate de ori mai bune decât cele din Hunger Games. E ridicol! Au fost și filme înainte de 2000 cu flăcări mai realiste. Pe lângă faptul că întreaga scenă cu apariția tribuților și parada lor a fost groaznic filmată, fără pic de efect, costumul protagoniștilor, Katniss și Peeta, nu arăta deloc așa cum fusese descris în carte, lipsit de orice dramatism, iar focul nu a ajutat deloc. Chiar deloc.

IMG. 3

Nu știu de la ce să mă aștept în materie de CGI în Cathing Fire. Mă rog să schimbe compania și să angajeze pe cineva care chiar știe ce să facă într-un buget deloc redus. Pot recomanda zeci de programatori de pe Youtube care ar putea face o treabă excelentă, la fel cum sunt și mii de editori, mii de compozitori, mii de regizori care așteaptă să prindă o șansă pentru măreție.

Trailerul pentru Catching Fire însă promite mult. Au pus mult mai mult accentul pe revoluție și pe statutul lui Katniss, ca și simbol al libertății, lucru care mi se pare grozav și care pare a fi fost tratat cum se cuvine. Scenele cu revoltele din districte, desenele cu mockingjay, salutul celor din districtul lui Rue, toate mi s-au părut foarte bine filmate, cu o cameră stabilă, iar replicile din fundal au fost mult mai bine scrise.

Legat de scena cu începutul de revoltă din districtul 11, când un bătrân salută prin semnul celor din districtul 12 (cele trei degete ridicate) și este apoi ucis în bătaie, cred că acea scenă va salva reputația francizei. Din puținul arătat, se înțelege că va fi un moment foarte bun atât cinematografic, cât și din punct de vedere al poveștii și sunt curioasă să îl văd în întregime.

James Newton Howard se va întoarce să scrie muzica, așa că nu am ce griji să îmi fac legate de el. Unul dintre cei mai buni compozitori contemporani, Howard s-a remarcat prin muzica din Dark Knight și King Kong. Personal, îl consider a fi o alegere foarte bună pentru Catching Fire, datorită stilului său foarte versatil și a vitezei cu care compune. Hunger Games a avut o muzică excelentă, așa că thumbs up pentru sequel aici.

Trailerul este cu siguranță epic, scena cu biciuirea lui Gale și cea de-a doua paradă mi-au amintit destul de bine de carte, deși costumul lui Katniss arată cam ciudat. Mă bucur că au ales să dezvolte personajul lui Primrose din al doilea film, Sper că au schimbat și designerii, pentru că primul film a avut câteva alegeri de costume cam neinspirate. Actorii sunt în continuare grozavi, interacțiunea dintre ei superbă, însă îmi pare rău că nu au introdus The Third Quarter Quell și toate bătăliile care vor avea loc. Și încă nu l-am văzut pe Finnik, însă cum acesta este de-abia primul trailer postat, vom primi cu siguranță mai multe în curând.

IMG.4

Vreau să văd filmul acesta. Am mai multă încredere în el acum și sper din tot sufletul să fie bun. Tot internetul știe cât de mult s-a săturat lumea de adaptări proaste de carte, de Harry Potter-wanna-be’s, de producătorii ce doar bani ușori visează. Apare o dată la 10 ani câte o carte cu o idee specială, cu o lume interesantă, cu personaje bune. E păcat că filmul distruge impresia multora dacă nu este realizat cum trebuie.

Lionsgate, mai lasă Summit Entertainment și aspirațiile pentru Twilight la o parte și concentrează-te pe minunăția pe care o ai în mâini. Ai o idee, nu vampiri. Ai un război pentru independență, un simbol, o morală adevărată. Ține-te de toate astea și box-office-ul va veni de la sine.

Articole similare

Iron Man 3 (2013)

Mihaela

The Fault In Our Stars, de John Green

Deea

Evil Dead (2013)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult