Filme Filme americane Recomandat Saptamani de autor

Escape from Alcatraz (1979): Saptamana Clint Eastwood

Escape from Alcatraz (1979) – Evadare din Alcatraz
Regizor: Don Siegel
Scenaristi: J. Champbell Bruce, Richard Tuggle
Producatori: Don Siegel, Fritz Manes, Robert Daley
Distributia: Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Robert Blossom, Jack Thibeau, Fred Ward

Despre renumita inchisoare Alcatraz, aflata pe o stanca in mijlocul oceanului, s-a scris si s-a vorbit mult, fiind renumita pentru celulele mici in care isi petreceau viata in izolare condamnatii trimisi aici, si mai mult pentru ca datorita amplasamentului si pazei riguroase facea imposibila orice evadare. Renumele si l-a pastrat pana in 1962, an in care trei temerari inchisi in Alcatraz reusesc imposibilul si se fac nevazuti dintre faimoasele ziduri.

Misterul care invaluie inca soarta evadatilor, declarati morti de catre FBI dar considerati a fi reusit in temerara lor incercare de restul lumii, desi nu s-a mai primit nici un semn din partea lor si nici n-au luat legatura cu familiile, l-a atras pe Don Siegel care a dat viata pe micul ecran unei drame fascinante. „Evadare din Alcatraz” descrie cu mult realism viata din aceasta inchisoare, combinand misterul care inca planeaza asupra locului cu ingeniozitatea planului si mijloacelor folosite pentru evadare. Este un portret al vietii in inchisoare, o poveste uimitoare in care actorii rostesc putine replici lasand imaginile, emotiile si actiunea sa „vorbeasca”.

Clint Eastwood

Personajul principal al filmului este Frank Morris jucat cu maiestrie de catre Clint Eastwood, renumit pentru evadarile sale din alte inchisori, prospat transferat la Alcatraz tocmai pentru ca de aici nu evadeaza nimeni, unde intra imediat in conflict cu unul din veteranii locului. Condamnat la recluziune in ingrozitoarea celula fara lumina, Morris nu dispera, dimpotriva, isi concentreaza toata energia intr-un plan de evadare.

Este meritul lui Don Siegel de a spune povestile celorlalte personaje astfel incat desi fiecare este unica si personala, varietatea lor nu le divizeaza ci le face parte integranta din portretul lui Frank Morris si a zilelor petrecute de acesta  in „The Rock”. Alaturi de condamnati fara noroc, intalnim si raufacatori prin natura lor, cum este „Wolf” care va fi umbra negativa a lui Morris pe parcursul filmului. La fel de reale si credibile sunt si tensiunile rasiale portretizate de Siegel, finalizate cu prietenia cladita intre eroul principal si condamnatul cunoscut sub numele de „English”. Figuri aparte, importante in economia actiunii sunt si fratii Anglin, redati pe ecran de Fred Ward si Jack Thibeau care repede isi dau seama ca au acelasi scop ca si Morris si anume evadarea. Remarcabil este si gardianul Patrick McGoohan, distant si profesional, a carui rautate face viata si mai grea celor care convietuiesc in inchisoare.

Escape from Alcatraz

Frank Morris este suficient de inteligent pentru a nu se inrai mai mult, interrelationad cu ceilalti pentru a-si gasi tovarasii perfecti pentru izbanda planului sau. Paznicul si garzile sunt mereu in alerta fata de orice comportament suspect si nu rareori suntem tinuti cu sufletul la gura cand planul evadarii este aproape de a fi descoperit. Merita mentionata si prezenta lui Doc, doctorul, a carui sanatate mintala este pusa la indoiala si incercare de catre rautatea gardianului Warden, care nu face nimic altceva decat sa se joace cu mintile condamnatilor, privandu-i pe rand de toater lucrurile care le-ar putea aduce putina bucurie.

Filmul are multe momente tensionate, create de scenariu, de situatiile in care sincronizarea, sansa si in cele din urma norocul pot face diferenta intre reusita si ratare. Munca in echipa si increderea care se creaza intre acesti oameni atat de diferiti dar uniti de un scop comun, da o nota de irealitate actiunii insa o face in acelsi timp si extrem de palpitanta.

Finalul peliculei lasa loc interpretarii. Daca Morris si tovarasii lui au reusit sau nu in incercarea lor, e liber fiecare sa creada ce doreste. „Escape from Alcatraz” este unul din filmele care te face sa-i simpatizezi pe „baietii rai” , sa tii pumnii stransi actiunilor acestora, sa-ti doresti sa reuseasca. Unfilm de colectie pentru fanii Clint Eastwood si pentru iubitorii filmelor de actiune.

Nota: 9/10

Articole similare

Inception (2010)

Laura

Ucide sistemul: Peppermint (2018)

Dan Romascanu

Despre refugiul amintirii în Aftersun: A fost odată ca o vară (2022)

Irina Vasile

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult