Filme Filme europene

Doamna de fier: Miss Sloane (2016)

Miss Sloane (2016)
Regia: John Madden
Distribuția: Jessica Chastain, Mark Strong, Gugu Mbatha-Raw, John Lithgow, David Wilson Barnes

Regizorul John Madden a realizat câteva dintre filmele mele preferate în genul romantic, dar de câțiva ani încoace pare mai interesat de thrillere în diversele lor forme. Punctul de cotitură pare să fi fost ‘Miss Sloane’, film realizat în 2016, a cărui premieră a avut neșansa de a fi programat în săptămânile de după alegerile prezidențiale americane din luna noiembrie a acelui an. Ce s-a întâmplat atunci vă amintiți probabil. Efectul secundar asupra acestui film a fost că pentru o parte dintre spectatori, saturați sau supărați sau amândouă, cheful de a vedea o dramă care se petrece pe culoarele Capitolului le cam trecuse. Personajul principal al filmului – o lobbyista de profesie, gata să facă orice și ceva în plus pentru a influența deciziile politice și voturile din Congresul american, o femeie ambițioasă pentru care cariera este totul – a părut dintr-o dată demodat, aparținând unei alte epoci. Revăzut acum, după patru ani și încă trei ani, filmul are destule calități pentru a merita o vizionare. Daca totuși continua să aibă un ușor aer demodat, sau poate istoric, ocupându-se de problemele unui deceniu trecut, asta nu este neapărat problema filmului, ci a lumii din jurul nostru.

Eroina filmului, Liz Sloane este o stea în lumea lobbystilor. Firmele pentru care lucrează au drept clienți grupuri de interese care doresc să promoveze anumite legi în Congresul SUA sau – dimpotrivă – să le împiedice aprobarea. Ele concep campanii publice, cointeresează sau exercită presiuni asupra senatorilor și membrilor Camerei Reprezentanților pentru a-i determina să voteze în direcția dorită. Totul se desfășoară într-un cadrul legal stabilit de legi și regulamente parlamentare care nu sunt întotdeauna foarte clare. Încercări de mituire sau de folosire de mijloace ilegale pentru a obține informații îi pot duce cu ușurință în închisoare pe lobbyiști. Miss Sloane este extrem de eficientă și are în CV multe succese. Prețul plătit este o muncă intensă și permanentă (poate 22 de ore din 24), renunțarea completă la o familie sau o viață particulară, și nenumărați dușmani acumulați de-a lungul carierei. Ar părea că nimic nu o poate opri sau să o facă să eșueze. Urmărește succesul cu orice preț și nu accepta înfrângerile. Pare capabilă chiar să expună public informații din viața personală a subalternilor. Până unde și cu ce preț? Chiar cu cel al libertății și propriei sale cariere?

Liz Stoane este tipul de om care este greu, dacă nu imposibil de descifrat de cei din jurul ei. Scenaristul Jonathan Perera și regizorul John Madden au fost inspirați în a nu încerca să o explice, chiar dacă scene din film o însoțesc în locurile și în momentele ei cele mai intime. Jessica Chastain este perfectă în acest rol, unul dintre cele mai bune dintr-o carieră cu multe roluri foarte bune. Ea apare ca o doamnă de fier, incoruptibilă și de neabătut de la scopul ei principal – de a învinge. Nu-i cunoaștem nici sentimentele (dacă le are) și nici convingerile politice (dacă le are). Autorii filmului sunt neutri chiar în ceea ce privește problema controlului armelor, scenariul furnizând argumente de o parte și de alta a disputei. Tocmai pentru că masca personajului pare inpenetrabila, surpriza din apropierea finalului are efect. Câteva roluri secundare mi-au atras atenția: Gugu Mbatha-Raw joacă cu sensibilitate și vulnerabilitate rolul subalternei al cărei secret din trecut este spulberat de Miss Sloane; Mark Strong (cunoscut din multe roluri dramatice) și John Lithgow (cunoscut din multe roluri comice) apar în rolurile șefului eroinei, respectiv în cel al senatorului care încearcă să-i distrugă cariera. Filmul este bine realizat, are ritm și dialoguri inteligente, și reușește să atragă și să păstreze atenția spectatorilor. Eșecul conjunctural de casă al lui ‘Miss Sloane’ a fost nemeritat și filmul va recupera în viitor.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://coronadotimes.com/news/2016/12/11/miss-sloane-a-clear-eyed-view-of-washington-lobbyists/miss-sloane-movie-poster/)

Articole similare

Mult mai mult decât o dramă juridică: Garde à vue (1981)

Dan Romascanu

The Tree of Life (2011)

Deea

Prin blogosfera cinefilă (1 – 7 iunie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult