Filme Filme americane

Avengers: Endgame (2019) – shaorma cu de toate în care Sherlock moare

Avengers: Endgame (2019) – Răzbunătorii: Sfârșitul jocului
Regia: Anthony Russo, Joe Russo
Scenariul: Christopher Markus, Stephen McFeely
Distribuţia: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Brie Larson

Ultimul film al seriei Avengers reia povestea din Războiul Infinitului (2018), o înnoadă, o răsucește și după zeci de minute de două pe faţă și două pe dos, ne oferă un final întrucâtva fericit, cu un Armaghedon îmbibat în CGI și o înmormântare care aduce împreună mai multe staruri decât Globurile de Aur.

Soluţia pe care o găsesc scenariștii pentru a îndrepta soarta universului este (spoiler alert!) călătoria în timp. Soluţia pe care o găsesc scenariștii pentru a rezolva toate problemele de logică pe care le presupune călătoria în timp este un dialog simplu, rapid și ineficient. Celor care speră la subtilităţi, complexitate narativă și schimbări nebănuite de direcţie, le va fi dat să constate că s-a mizat mai mult pe cantitate: acţiune densă, numeroase scene de luptă și dramă.

Secvenţa unităţii feminine din confruntarea finală nu reprezintă un caz singular de propagandă lipsită de substanţă sau continuitate. Pe lângă ultimul Marvel, Crucișătorul Potemkin are lirismul unui sonet. Faptul că în Endgame nu mor doar supereroii de serie B sau C reprezintă însă o notă de realism și ajută la credibilitatea poveștii.

Umorul se regăsește în replicile și acţiunile celor mai multe dintre personaje, dar atinge cele mai înalte note în preajma lui Thor. Cel care în Războiul Infinitului era numit copilul unui pirat cu un înger, are acum aspect de „îngheţată topită”. Însă de el se leagă situaţiile cele mai naturale, umane, greu de digerat și în același timp dătătoare de speranţă. Trecerea de la momentul reîntâlnirii cu Frigga la debitarea expresiei „Asgardienii Galaxiei” nu se putea face mai firesc.

Probabil că oricine cunoaște câteva dintre filmele anterioare va putea răspunde cu succes la un chestionar care anticipează evenimentele din Endgame. Nici muzica sau efectele speciale nu se detașează de pluton. Umorul tipic american abundă, iar condensarea evenimentelor nu permite prea multă artă în jocul actorilor. Cu toate astea, sala de cinema va continua să fie neîncăpătoare, popcornul se va revărsa printre scaune, iar încasările vor depăși bugetul exorbitant.

Nota: 6.5/10

Articole similare

O piatră de hotar în istoria genului western: The Wild Bunch (1969)

Dan Romascanu

The Descendants (2011)

Jovi Ene

Ciocnirea dintre două lumi: Honecker und der Pastor (2022)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult