Carti Carti pentru copii

Educație sexuală pentru copii: ”Unde-a dispărut Pișpirel”, de Nicholas Allan

”Unde-a dispărut Pișpirel”, de Nicholas Allan
Editura Humanitas Junior, București, 2017

Fiind văduvit de orice formă de educație sexuală oferită de părinți, m-am gândit deseori (și am și citit în multe părți) la momentul în care trebuie să ofer și eu la rândul meu sfaturi de educație sexuală pentru băiatul meu – în condițiile în care, din nou, s-a respins acordarea de cursuri de gen în școlile românești – și când este timpul potrivit. Iată că, cel puțin într-o formă relaxată, am scăpat de această ”greutate” prin apariția acestei cărți la Humanitas Junior, pe care copilul meu a citit-o rapid și n-a pus întrebări suplimentare…

Așadar, cum poți să explici copiilor, într-un limbaj potrivit și amuzant, despre unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții lor: cum au fost concepuți? Ei bine, prin cuvinte directe și pe înțelesul lor și prin imagini sugestive, așa cum o face Nicholas Allan în acest volum. Pișpirel (Willy, în limba engleză) este ”un spermatozoid mic, mic de tot”. Deci cartea începe brusc, iar mămicile pudibonde și ultra-creștine ar putea fi deja ultragiate. Ca să nu mai vorbim că în imaginea ulterioară, este arătat locul… unde se găsește spermatozoidul în corpul domnului Browne.

Numai că, pentru a fi recunoscut de cei din jur, Pișpirel trebuie să participe la un mare concurs de înot (la care era prezent și concurentul său, Barosanu), având ca premiu ”o frumusețe de ou”, care se afla pe undeva pe la doamna Browne. Dacă va câștiga, se va întâmpla ceva… foarte straniu… ca o minune… ca o vrajă… Un lucru magnific, care este minunea vieții umane. Dar despre asta, în carte.

Cuvintele sunt puține, dar imaginile foarte expresive și poate că, prin intermediul acestei cărți, copiii vor înțelege cum stă treaba cu felul în care s-au ivit pe acest Pământ. De asemenea, poate și părinții vor înțelege că, dacă nu știu calea de a explica acest lucru, măcar o pot face prin intermediul unei cărți pe care copiii o pot agrea și o pot simpatiza mai ușor. Această carte, cel puțin din ce am descoperit până acum, este ”Unde-a dispărut Pișpiral?”.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior.

Articole similare

Prin blogosfera literara (10 – 16 ianuarie 2011)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (18 – 24 aprilie 2016)

Jovi Ene

Ținuturile românești în secolul 16: ”Cetăți, castele și alte fortificații din România. Volumul II”, de Radu Oltean

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult