Carti Carti de fictiune Recomandat

Agentul Cormac, de Neal Asher

agentul-cormac-500x500”Agentul Cormac”, de Neal Asher

Editura Nemira, Colecţia Nautilus, Bucureşti, 2010
Traducere: Gabriel Stoian

Deşi preferinţele mele în materie de genuri literare s-au conturat, de bine, de rău, în urmă cu ani buni, nu refuz să “gust” şi din alţi pomi, mai mult sau mai puţin lăudaţi. Când vine vorba despre science-fiction, de exemplu, cu greu accept provocarea unei lecturi 100% aservită genului. Pentru mine, dacă SF se traduce prin fantasy cu umbre vagi de robotizare – atunci ne înţelegem. Altfel, lectura se poate transforma uşor în tortură; iar mie îmi place să duc lucrurile la bun sfârşit, aşa că, din ambiţie proprie, tortura se va prelungi pe durată nelimitată.

Am încercat, deci, să citesc cartea lui Neil Asher: Agentul Cormac, o versiune în limba română a originalului publicat în 2006. De la bun început, am întâmpinat o dificultate. Neatentă fiind, n-am remarcat că Agentul este, de fapt, parte dintr-o galaxie bine închegată de aventuri cu runcibluri şi haimani. Este – aviz amatorilor! – volumul al patrulea al seriei. Hotărâtă, totuşi, să-mi duc misiunea la capăt, m-am lansat pe orbită… şi a fost un drum anevoios. Pentru mine. Cu siguranţă, pentru împătimiţii genului science-fiction pur, cartea lui Neil Asher ar reprezenta o alegere excelentă.

Pentru că ar fi dificil să vă pun în temă cu fundamentele geo-, socio- şi culturalo-politice pe care este clădită acţiunea, schiţez doar câteva idei. După cum bine aţi dedus din titlu, protagonistul romanului este nimeni altul decât agentul Cormac – aflat în carantină după ultima confruntare cu tehnologia Jain (o tehnologie care reacţionează doar la organisme vii, creând o relaţie de simbioză cu acestea şi sfârşind prin a le acapara), petrecută în cartea anterioară a seriei. Nu va beneficia însă de binemeritata odihnă, pentru că evenimentele se precipită: un runciblu (folosit pentru teleportare aproape instantanee) aflat la 800 de ani în viitor se deschide, instaurând panica la constatarea că civilizaţia Creatorilor a fost complet acaparată de tehnologia Jain.

Neal Asher
Neal Asher

Misiunea lui Cormac este, fireşte, de a limita răspândirea tehnologiei periculoase. Există însă şi alţi pioni în acest joc cu miză ridicată: Horace Blegg, cunoscut drept nemuritor, care explorează tot mai adânc tainele tehnologiei Jain, sau Orlandine, haiman (combinaţie între o fiinţă umană şi o inteligenţă artificială) care foloseşte această tehnologie controversată în scopuri diferite.

Ritmul derulării evenimentelor este foarte alert, iar naraţiunea – încărcată de noţiuni tehnologice destul de complicate să te zăpăcească, dacă nu ştii la ce să te aştepţi. Personal, mi-aş dori să reuşesc să înţeleg mai bine acest univers, de dragul replicilor spumoase şi al caracterizării aparte pe care Asher o imprimă personajelor sale. Iar pentru aceasta, am nevoie de o vară lungă şi de primele cărţi ale seriei, pentru a mă familiariza cu situaţia.

Recomand, deci, cu drag această carte amatorilor de science-fiction cu focus pe inteligenţa artificială şi posibilele scenarii care ne aşteaptă în momentul când ne vom contopi cu maşinile, sau când acestea ne vor cotropi.

Puteți cumpăra cartea acum, de pe site-ul Editurii Nemira.

Articole similare

Invitation au voyage: Solaris, de Stanislaw Lem

Dan Gulea

Relativitatea istoriei: „Istoria insulei”, de Evgheni Vodolazkin

Dan Romascanu

De-a v-aţi ascunselea prin viaţă şi timp – pseudo-jocuri regizate de Ileana Popescu Bâldea

Ana Maria Cazacu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult