Stiri

Ernesto Sábato (1911-2011)

Scriitorul argentinian Ernesto Sábato a murit astăzi, la vârsta de 99 de ani.

Ernesto Sábato suferea de bronşită, scrie cotidianul argentinian Buenos Aires Herlad. „A făcut bronşită acum 15 zile. La vârsta sa, a fost ceva teribil”, a declarat spus soţia scriitorului, Elvira Gonzales Fraga, citată de AFP.

Mâine, scriitorul trebuia să fie prezent la Târgul Naţional de Carte, unde urma să primească o distincţie pentru contribuţia sa la dezvoltarea literaturii argentiniene. La 24 iunie, Sábato ar fi împlinit 100 de ani.

S-a născut in Rojas, un oraş din provincia Buenos Aires, Argentina, în 1911. Părinţii erau doi imigranţi italo-albanezi, Juana María Ferrari si Francisco Sábato.

La virsta de 16 ani, s-a alăturat unor grupuri de anarhişti, apoi de comunişti, dar a înţeles repede că „materialismul dialectic” e o contradicţie în termeni, (afirmaţia îi aparţine), iar atunci când, în 1935, a fost trimis la Moscova să studieze doctrina marxist-leninistă, a reuşit să „evadeze”, „trădând” cauza comunistă şi evitând astfel soarta atâtor intelectuali de stânga din afara URSS ce au fost înghitiţi de Gulag.

Şi-a susţinut doctoratul în fizică, apoi a plecat la Paris, unde a lucrat la Laboratorul Curie şi s-a apropiat de grupul artiştilor suprarealişti. În 1945 a abandonat cercetarea ştiinţifică pentru a se dedica în exclusivitate literaturii. E doctor în fizică şi a ţinut cursuri de filozofie la Universitatea din La Plata.

A scris variate cărţi de eseuri despre om şi crizele timpului nostru, şi despre sensul activităţii literare – Oameni şi angrenaje, Scriitorul şi fantasmele sale, Apologii şi respingeri. Dar cele mai cunoscute sunt fără dubiu cele trei romane: Tunelul (1948), Despre eroi şi morminte (1961) şi Abaddón, exterminatorul (1974), toate trei fiind traduse în limba română. Sábato a publicat doar trei romane, dar şi-a aruncat în foc cea mai mare parte a paginilor scrise.

În anul 1998 şi-a publicat autobiografia, Antes del FinÎnainte de sfârşit, publicată de editura Rao sub titlul Înainte de tăcere. Editura Humanitas a reluat toate romanele publicate de fosta editură Univers, într-o serie de autor „Ernesto Sábato”.

Sa-i fie memoria binecuvantata!

Surse: Evenimentul zilei si Wikipedia.

Articole similare

Concurs: Câștigă un pachet de 3 cărți de Ziua Copilului, oferite de Editura NICULESCU! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (7 – 13 septembrie 2015)

Jovi Ene

Degetul pe rana si alte dezintoxicari antipolitice, cel mai recent volum semnat de Cristian Badilita

Codrut

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult