Stiri

12 filme de excepţie în Competiția TIFF 2012

Filme suprarealiste, tragice, emoționante sau amuzante vor concura anul acesta pentru Trofeul Transilvania, la cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), într-o competiție care se anunță mai strânsă ca niciodată.

„Pentru prima oară în istoria competițiilor de la TIFF, mi-e greu să-mi imaginez care va fi favoritul publicului. Poate și pentru că toate personajele din filme sunt extrem de atașante, chiar și atunci când unele dintre ele comit fapte reprobabile”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. 

Competiția este dedicată în mod tradiţional regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, iar cele 12 filme vin din ţări precum Islanda, Norvegia, SUA, Germania, Danemarca, Olanda, Israel, Austria, Canada, Rusia sau Chile. Mai toate vorbesc, într-un fel sau altul, despre personaje aflate în situații de criză. „Criză existențială sau criză sentimentală. Criză individuală, criză de cuplu sau criză-n familie. Unele personaje trebuie să se obișnuiască cu ea și să meargă mai departe pe același drum, altele știu că totul s-a terminat și că trebuie s-o ia pe cărări diferite. Unele își caută fericirea și se aruncă orbește înainte, altele au găsit-o, dar nu și-o pot permite. Unele se deșiră în toate direcțiile, altele se închid în sine”, adaugă selecționerul competiției.

Teddy Bear

Spectatorii din Cluj n-ar trebui să rateze filme ca Sfârșitul nopții (r. Daisuke Miyazaki), „o combinație zănatecă de Ozu, Takeshi Kitano și Tarantino” despre un asasin plătit a cărui viață se schimbă atunci când întâlnește o fostă victimă care i-a scăpat, Chapiteau Show (r. Serghei Loban), probabil cel mai ambițios, sofisticat și absurd-suprarealist film din selecție, distins cu Premiul special al juriului la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, în 2011, sau Planeta însingurată (r. Julia Loktev), o dramă psihologică în peisaj caucazian cu Gael Garcia Bernal, selecționată la Locarno 2011, Toronto, New York sau Las Palmas, unde a obținut recent Marele Premiu.

Cu un trofeu pentru regie de la Sundance, cel mai important festival de film independent din Statele Unite, vine și Mads Matthiesen cu al său Teddy Bear, povestea emoționantă a unui culturist de 38 de ani, timid și singur, care încă locuiește cu mama sa. Un alt film așteptat de critică și public deopotrivă este Oslo, 31 August, de Joachim Trier, proiectat anul trecut la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard. Trier a fost prezent în competiția TIFF 2007, cu debutul său, Repriza.

La rascruce

„Există, în filmele din competiție, personaje memorabile: eroinele din Lena (r. Christophe Van Rompaey) și Clip (r. Maja Milos) și eroii din Oslo, 31 August (r. Joachim Trier) și Schimbul (r. Eran Kolirin). Există umor (La răscruce, r. Hafsteinn Gunnar Sigurdson), emoție (Teddy Bear, r. Mads Matthiesen), tragedie (A doua soție, r. Umut Dag) și un aproape insurmontabil sentiment de vinovăție (Mlaștina și Planeta însingurată). Ce nu există însă e un film românesc, dar De joi pînă duminică (r. Dominga Sotomayor) umple cu brio acest gol”, explică Mihai Chirilov.

Cele 4 nume confirmate din juriul de cinci membri care va decide anul acesta cine primește trofeele TIFF sunt: regizorul Samuel Maoz, premiat cu Leul de Aur la Veneția pentru Lebanon (2009), Kjartan Sveinsson, membru al renumitei trupe islandeze de post-rock Sigur Rós și autorul coloanei sonore a filmului Vulcanul, premiat pentru regie la TIFF 2011, Mark Adams, critic de film la prestigioasa publicație „Screen International”, și actrița Ana Ularu, distinsă cu Premiul Criticii Elveţiene pentru Cea mai bună actriţă, la Locarno, Premiul pentru Cea mai bună actriță la Salonic și Premiul Gopo pentru interpretare feminină cu rolul din Periferic (r. Bogdan George Apetri). La începutul acestui an, Ana Ularu a fost selectată în programul Shooting Stars 2012.

Hope Shadows Shorts

Tot 12 titluri cuprinde și secţiunea Shadows Shorts/ Umbre – Scurtmetraj, care promite să le livreze și în acest an spectatorilor multe momente de suspans. „Spre deosebire de anul trecut, în selecția de acum sunt mai multe scurtmetraje SF precum Abandoned sau The 3rd Letter. Singura animație, L’oeil du paon al lui Gerlando Infuso, ne introduce în lumea stranie a păpușilor made in Belgium. Cu un juriu prestigios, Shadows Shorts se anunță un must see al iubitorilor de gen. Putem afirma fără rețineri că nici anul acesta nu va fi soare în Shadows Shorts”, declară selecționerul secţiunii, Mihai Mitrică.

După ce, în 2009, câștiga competiția secțiunii cu filmul de debut, Danse Macabre, regizorul Pedro Pires revine la TIFF cu un nou scurtmetraj: Hope. Câștigător al Premiului Juriului la Festivalul Internațional de Film Fantastic de la Paris, filmul redă scene de violență din timpul războiului prin ochii unui general aflat pe patul de moarte.

The 3rd Letter

Fanii genului SF nu trebuie să rateze The 3rd Letter al lui Grzegorz Jonkajtys, despre o lume în care viața oamenilor depinde de aparate bio-mecanice. Regizorul este creatorul animației The Ark, inclusă în selecția oficială la Cannes 2007, și animator al unor blockbustere precum Sin City, Star Trek, Transformers 2 și Iron Man 2. Întunecatul The Adder’s Bite, de Firas Momani, unde metamorfoza ciudată a unei plante atinge punctul culminant într-un loc frecventat de multă lume este un alt titlu pe care spectatorii vor avea ocazia să-l vadă Shadows Shorts.

Juriul secțiunii Umbre-Scurtmetraj este alcătuit din Daniel Cohen, directorul artistic al Festivalului de Film Fantastic de la Strasbourg, membru al rețelei EFFF (European Fantastic Film Federation), Joachim Luetke, unul dintre cei mai apreciați artiști pe horror graphic design și autor al unor coperte de album pentru trupe faimoase de metal gen Kreator, Sopor Aeturnus, Arch Enemy, și Andy Stewart – jurnalist la Scream, revista britanică de referință în cinematograful horror.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 1 și 10 iunie, la Cluj Napoca. O a șasea ediție va avea loc și la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

Articole similare

Cursa, de Mircea Daneliuc, online pe CINEPUB

Jovi Ene

Festival de literatură horror “Vineri 13” la Club A

Jovi Ene

„Profesorul de vioară”, între filarmonică și favelă, din 19 august la cinema

Jovi Ene

1 comment

elena 3 mai 2012 at 18:49

O serie de filme care trebuie vazute neaparat!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult