Filme Filme americane

Un eseu estetic despre creație, verticalitate și discurs vizual. „A Choice of Weapons. Inspired by Gordon Parks” (2021)

„A Choice of Weapons. Inspired by Gordon Parks” (2021)
Regie: John Maggio

BLM, xenofobie, rasism, segregație – îți sună cunoscute aceste cuvinte? Poate ai auzit de ele la orele de educație civică sau de istorie, sau poate din reportajele de la TV. Indiferent de locul sau momentul în care te-ai ciocnit cu aceste fenomene, prima asociere este cu afroamericanii. Înrobiți, exilați în alt colț de lume, reduși la statutul de animale, aceștia au luptat cu sânge și sudoare pentru a-și recâștiga poziția umană și de arăta lumii că își merită cu prisosință drepturile naturale. Dar mai ales pentru a le demonstra albilor conservatori că au o valoare culturală aparte. Este suficient să ne amintim de Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Martin Luther King sau Muhammad Ali pentru a înțelege imensitatea patrimoniului pe care acest popor îl deține.

În istoria de astăzi vreau să vă vorbesc despre documentarul „A Choice of Weapons. Inspired by Gordon Parks”, care va apărea în curând pe HBO România, fiind un produs conceput de John Maggio. Pelicula urmărește traseul stelar, de succes, dacă vreți, a celui mai renumit fotograf de culoare al revistei Life Magazine: Gordon Parks.

Renumitul fotograf a văzut lumina zilei în 1912, în plină perioadă de segregare a populației negre de cea albă, proces care l-a afectat, dar și stimulat în egală măsură. Fiind crescut într-o familie alături de alți 14 frați și surori, acesta a mers la o școală pentru negri, a simțit pe propria piele ce înseamnă să fii un afroamerican într-un stat în care culoarea pielii face diferența. Dar toate aceste elemente nu l-au distrus, ci dimpotrivă l-au convertit și metamorfozat în omul care avea să prindă pulsul Americii Negre în cele mai inedite fotografii.

Folosindu-și aparatul foto pentru a lupta cu inegalitatea, cu nedreptățile curente, Gordon Parks a reușit să lase posterității un enorm bagaj vizual de impact. Despre munca acestuia, dar și despre cele mai importante proiecte ale sale ne vorbește Maggio prin intermediul acestui eseu estetic. Intercalându-se trecutul lui Parks cu prezentul unor fotografi renumiți precum David Allen sau Latoya Frazier, narațiunea din documentar este interesantă, mergând spre crescendo sau culminația carierei lui Parks: momentul când acesta devine regizor de film.

Trebuie să fiu sinceră și să recunosc că am tot dat căutări pe Google pentru a afla mai multe despre figura acestui om de artă, a cărui credință imuabilă era munca zilnică, cu dedicație. Întreaga sa ființă este cuprinsă în imaginile pe care le-a captat în lentilele aparatului său, iar documentarul „A Choice of Weapons. Inspired by Gordon Parks” le ilustrează în detaliu.

Acest documentar se potrivește de minune spectatorilor care cred în puterea dimensiunii estetice, care pot admira fiecare vibrație artistică a unui fotograf care a prins viața, puterea, obediența și răscoala în lucrările sale.

Filmul „A Choice of Weapons. Inspired by Gordon Parks” este un soi de tribut, de mulțumire a prezentului, întruchipat în zeci de fotografi care cred în expresia muncii lor, față de un trecut zbuciumat, în care verticalitatea, onoarea se plăteau scump.

Disponibil pe HBO Go din 15 noiembrie 2021.

Nota: 10/10

(Sursă fotografii: Collider, CNN, creativeboom.com)

Articole similare

Goldie s-a întors: Snatched (2017)

Dan Romascanu

Dumbo face senzație în Dreamland: Dumbo (2019)

Carmen Florea

Pray, Obey, Kill (HBO, 2021). Sex, religie și mister într-o comunitate penticostală

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult