Filme Filme americane

The Lovely Bones (2009), un film ca o rană vie

The Lovely Bones (2009) – Din raiul meu
Regia: Peter Jackson
Distribuția: Rachel Weisz, Mark Wahlberg, Saoirse Ronan

Da, știu, se vor găsi cititori care-mi vor reproșa că scriu acum despre un film destul de vechi și că absolut toți l-au văzut. O fi sau nu așa, cine știe? Dar eu am obligația morală să vă povestesc astăzi despre pelicula „The lovely bones”, bazată pe romanul omonim, semnat de Alice Sebold și tradus în română la Editura Polirom (recunosc din start, n-am citit cartea, dar clar e pe lista mea de lecturi).

„The Lovely Bones” este un film fascinant, regizat de Peter Jackson și lansat în anul 2009. Producție explorează teme puternice precum pierderea, durerea, vindecarea și natura umană.

Povestea se desfășoară în anii ’70 și este centrată în jurul personajului Susie Salmon (interpretată de Saoirse Ronan), o fată în vârstă de 14 ani care este violată și ucisă de un vecin. După moartea sa tragică, Susie rămâne într-un tărâm intermediar între viață și moarte, numit „Ținutul de dincolo”. Aici, ea își privește familia și prietenii în timp ce se luptă să facă față durerii și să găsească pacea.

Pe măsură ce acțiunea avansează, aflăm cum familia lui Susie, în special mama sa, Abigail (interpretată de Rachel Weisz), și tatăl său, Jack (interpretat de Mark Wahlberg), se confruntă cu trauma pierderii și încearcă să se reconstruiască. În timp ce Jack este hotărât să găsească criminalul fiicei sale și să facă dreptate, Abigail se pierde în propria durere și se retrage emoțional.

Unul dintre cele mai puternice elemente ale filmului este reprezentarea vizuală a „Ținutului de dincolo”. Peter Jackson aduce o perspectivă unică asupra acestui loc, arătându-l ca pe un fel de paradis colorat și strălucitor, unde Susie se întâlnește cu alte suflete care și-au pierdut viața în moduri tragice.

Totodată, prin instrumente regizorale și scenaristice, filmul abordează tema supraviețuirii după pierdere, iar fiecare membru al familiei Salmon își găsește propriul mod de a face față tragediei, cu accent pe puterea iubirii și a conexiunii umane, întrucât personajele se ajută reciproc să treacă prin durere și să găsească speranță în mijlocul întunericului.

Prin acest amestec de dramă, thriller și Sci-Fi, „The Lovely Bones” redimensionează un aspect pe care părem să-l trecem cu vederea: figura victimei. Să fim sinceri, în cazul criminalilor în serie sau a violatorilor, atenția publicului se îndreaptă exact spre anormalitatea lor, de parcă ne-am trezi cu toții într-un circ al ciudaților.

Victimele, pe de altă parte, nu sunt neapărat individualizate, devenind nimic altceva decât statistici, cifre prinse pe paginile rapoartelor de poliție. Producția lui Peter Jackson este, de facto, un omagiu adus celor cărora li s-a răpit viața, integritatea sau fericirea prin faptele unor nemernici. Este acel memento atât de necesar, care ne ajută să descoperim fața umană a crimei, dincolo de acțiunile anchetatorilor și de balanța justiției.

Cu interpretări emoționante și o poveste tulburătoare, „The Lovely Bones” este un film care te provoacă să reflectezi asupra fragilității vieții și asupra puterii spiritului uman de a se vindeca și de a găsi speranță în cele mai întunecate momente. Și chiar dacă, văzut acum, într-un prezent super tehnologizat, ar părea nițel copilăros, de fapt este un film ca o rană vie, de o sinceritate copleșitoare.

Disponibil pe SkyShowTime.

Nota: 9/10

Articole similare

MH370: The Plane That Disappeared (Netflix, 2023). Teorii și mister

Corina Moisei-Dabija

Cartografia unei lumi pe cale de dispariție: După 40 de zile (2021)

Carmen Florea

În loc de rămas bun. Jurnalul unei mame-emigrante: Cireșe amare, de Liliana Nechita

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult