Filme Filme americane

Robert de Niro se distrează: Midnight Run (1988)

Midnight Run (1988) – Cursa de la miezul nopții
Regia: Martin Brest
Distribuția: Robert De Niro, Charles Grodin, Yaphet Kotto

Cinefilii care doresc să vadă cum arătau filmele considerate ca divertisment de calitate în anii ’80 pot alege ‘Midnight Run’ (1988). Regizorul este Martin Brest, a cărui filmografie cuprinde mai puțin de zece titluri, din care însă mai mult de jumătate au fost mari succese. Era primul său film după mega-succesul cu ‘Beverly Hills Cop’ din 1984. Robert De Niro, intepretul rolului principal, era deja considerat unul dintre cei mai buni, daca nu cel mai bun actor al unei excepționale generații. Majoritatea filmelor sale de succes până atunci fuseseră producții saga monumentale inspirate din istoria americană sau drame politice de actualitate. Ocazia unui rol interesant într-un film mai ‘ușor’ a fost acceptată deci cu mare entuziasm. Era o ocazie pentru De Niro de a-și demonstra și talentul comic și de a participa la producția unui film de acțiune. În fapt, avea să fie primul sau rol în acest gen în care avea să realizeze multe alte roluri (de ‘buni’ și de ‘răi’) în anii și deceniile următoare.

Meseria de ‘bounty hunter’ are tradiție în istoria americană și în istoria filmului american. O cunoșteam mai ales din western-uri. Este vorba despre vânători ai fugarilor pe capul cărora sunt puse recompense. Nu știu dacă se mai practica și astăzi, însă daca este să ne luam după acest film ea era încă practicată în anii ’80 ai secolului trecut. Jack Walsh, eroul filmului, este un fost polițist devenit ‘bounty hunter’ care primește misiunea de a-l prinde și transporta la Los Angeles pe Jonathan Mardukas, un contabil al Mafiei, pentru ca acesta să fie martor într-un proces. De găsit îl găsește cu ușurință, dar în scurtă vreme descoperă că se află la concurență cu FBI-ul care vrea să-l acuze pe urmărit de crime federale, cu Mafia care vrea să-i închidă gura sau să-și recupereze banii pe care acesta i-a delapidat, și cu un redutabil coleg de profesie. Filmul devine un ‘road trip’ în care cei doi vor călători cu avioane, trenuri, automobile și autobuze de-a latul Americii încercând în același timp să rămână în viață. Relația dintre doi oameni legați cu cătușe (variație a unei alte teme clasice a filmelor americane) evoluează și ea într-un mod neașteptat.

Trivia care înconjoară acest film realizat acum 35 de ani ne informează că cele doua roluri principale au fost râvnite de aproape toate vedetele de atunci ale Hollywood-ului. Regizorul și producătorii au decis să mizeze pe prezenta pe generic a lui Robert De Niro, fără a recruta însă actori foarte cunoscuți pentru restul distribuției. Decizia s-a dovedit a fi inspirată. Rolul contabilului este jucat de Charles Grodin și colaborarea dintre acesta și De Niro este perfectă. Prietenia care se înfiripă pe ecran este credibilă și capătă consistență pe măsură ce povestea evoluează. Ca film de acțiune ‘Midnight Run’ va satisface pe amatorii genului. Nu conține idei foarte originale, dar toate urmăririle au logică, sunt bine filmate și au umor. Dialogurile sunt și ele simpatice, fără exagerări sau vulgarități. ‘Midnight Run’ a fost și rămâne un divertisment agreabil, care merită să fie văzut sau re-văzut.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.filmonpaper.com/posters/midnight-run-quad-uk/)

Articole similare

De pe ecran pe scenă – National Theatre Live: All About Eve (2019)

Dan Romascanu

Contraband (2012)

Delia Marc

Un film “complex si pervers”: Tel Aviv on Fire (2018)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult