Filme Filme europene Recomandat

Bastille Day (2016)

Bastille DayBastille Day (2016)

Regia: James Watkins
Distribuția: Richard Madden, Idris Elba, Charlotte Le Bon

James Watkins este regizorul care a adus pe ecrane filme precum ”Eden Lake”, ”The Descent”(partea a doua) sau, unul dintre cele mai cunoscute, ”The Woman in Black”. În acest an, acesta a regizat ”Bastille Day” care este un thriller plin de suspans desfășurat pe străzile Parisului, un film de acțiune tipic hollywoodian care reușește însă să eludeze câteva dintre clișeele specifice acestuia, fiind totodată presărat cu niște dialoguri pline de umor care chiar au încântat oamenii din sală.

Scena cu care pelicula debutează înfățișează o  tânără femeie goală care coboară niște scări aflate într-o zonă foarte aglomerată a Parisului, atrăgând astfel, bineînțeles, privirile tuturor celor din jur. Totuși, acest catwalk improvizat și lipsit de inhibiții este doar o distragere a atenției de la activitatea lui Michael Mason (Richard Madden), hoț de buzunare extrem de iscusit, care, în acest timp, fură o serie de obiecte prețioase fără nici cea mai mică dificultate, abilitatea sa fiind înfățișată într-o manieră specifică desenelor animate: trece ca o umbră, fură extrem de rapid, iar ceilalți nu simt absolut nimic.

Bastille Day1

Ritmul filmului devine foarte alert din momentul în care Mason fură geanta unei femei pe nume Zoe (Charlotte Le Bon), geantă pe care, pentru că nu găsește nimic în ea care să prezinte interes pentru el, o aruncă la gunoi pe o stradă. În acest punct, el devine omul nepotrivit la locul nepotrivit, un țap ispășitor ajuns în această postură din greșeală, căci în geantă se află o bombă care explodează, omorând patru oameni. Camerele de supraveghere îl surprind și astfel devine căutat pentru terorism.

Primul care îi ia urma, înaintea autorităților franceze, este un agent al C.I.A, Sean Briar (Idris Elba), care devine însă singura șansă a hoțului de buzunare de a-și curăța imaginea de o asemenea abominațiune. Agentul nu suportă hoții, este dur și nepăsător și nu acționează chiar ca la carte, fapt care îi aduce o reputație îndoielnică în cadrul C.IA., însă tocmai faptul că acționează „neortodox” este probabil ceea ce îl face să-i dea, chiar dacă nu în mod tacit, prezumția de nevinovăție lui Mason. Se bazează mai degrabă pe instinct și pe experiența acumulată pe teren decât pe niște proceduri care sunt mai degrabă teoretice.

Bastille Day2

Din acest punct nu prea mai pot spune ceva cu privire la acțiune pentru că ar fi spoiler după spoiler, dar ideea este că, mai ales dacă ești un fan al genului, dar nu neapărat, ”Bastille Day” te surprinde la fiecare scenă, dacă nu, la fiecare două scene, având răsturnări de situație care mai de care. Ca să dau însă un indiciu, pelicula lui Watkins expune foarte clar binecunoscuta expresie românească „peștele de la cap se împute”.

De asemenea, Richard Madden, pe care probabil că majoritatea îl știți din Game of Thrones unde l-a jucat pe Robb Stark, reușește să interpreteze un personaj foarte simpatic care, spre deosebire de cazul altor filme de acest gen, nu face pe grozavul, nu se aruncă cu capul înainte, fiind confuz și ascultând de expert, de Briar. Totuși, legat de Briar, lucrul care mi-a displăcut cel mai tare în film este că, la un moment dat, se revine la clișeul agentului erou care ia întreaga problemă doar în mâinile sale, bătându-se cu foarte mulți indivizi, fără ca măcar să fie rănit.

Bastille Day3

În orice caz, vă recomand să mergeți să vedeți ”Bastille Day”, pentru că schimburile de replici dintre protagoniști sunt foarte amuzante și apar la tot pasul, înfățișările contrastante ale celor doi potențând umorul, dar mai ales pentru că, după mine, filmul e un thriller foarte bine făcut în care nu poți anticipa foarte multe lucruri și prin intermediul căruia îți dai seama cât de ușor poate fi manipulată opinia publică și presa care nu pot vedea ceea ce se întâmplă în spatele cortinei.

Nota: 8,5/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=U5R0bI8EJCQ’]

Articole similare

Into the Storm (2009)

Jovi Ene

„Nu pot exista doi faraoni”: Cairo Conspiracy (2022)

Dan Romascanu

Paris, Arondismentul 13 (2021). Un film cu mult sex, dar care nu e despre plăceri trupești

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult