Filme Filme americane Recomandat

Mozart and the Whale (2005)

Mozart and the Whale (2005) – Iubire imposibila
Regia: Petter Næss
Distributia: Josh Hartnett, Radha Mitchell, Gary Cole

Am fost mereu impresionat de filmele care prezinta dramele unor persoane cu disabilitati, care totusi se lupta pentru fericire, iar persoanele din jur incearca mereu sa ii ajute. Ca exemple in acest sens pot mentiona doua filme care mi-au placut mult: „Rain Man’ si „The Sixth Sense”. Filmul pe care l-am vazut este un pic diferit: de data aceasta, se intalnesc si se indragostesc doua persoane care sufera de aceeasi forma a bolii, fara a fi ajutati in demersul lor de a-si implini fericirea decat de alti oameni care sufera din aceeasi cauza.

Mozart and the Whale

Donald (interpretat de Josh Hartnett, pe care incerc sa il vad ca un viitor actor de succes, mai ales ca acest rol a fost foarte dificil si l-a jucat foarte bine) sufera de o forma de autism numita sindromul Asperger. Inabilitatea sa de a discuta cu oamenii, de a nu ii privi in ochi este compensata de o excelenta memorie a numerelor si combinare a lor in adevarate formule matematice.

Dupa cum am citit pe un site specializat, „sindromul Asperger se caracterizeaza printr-o tulburare a dezvoltarii, in care individul afectat are dificultati in intelegerea modalitatilor de interactiune sociala. Unele calitati care sunt tipice sindromului Asperger, precum memoria excelenta si capacitatea de concentrare, pot creste sansele unei educatii universitare si a unei cariere de succes. Multi oameni cu sindrom Asperger par fascinati de tehnologie si optiunea cea mai frecventa in alegerea carierei este cea de inginer. Totusi, cariera in domeniul stiintific este, fara indoiala, singura in care acestia exceleaza. Intr-adevar, multe personalitati istorice au avut simptome ale sindromului Asperger, inclusiv Wolfgang Amadeus Mozart, Albert Einstein, Marie Curie si Thomas Jefferson.”

Josh Hartnett si Radha Mitchell

Incercand sa isi formeze prieteni, el organizeaza un grup de intalnire a autistilor si reuneste persoane cu probleme, au un sediu de intalnire, se plimba impreuna, discuta, desi fiecare dintre ei este diferit. Dar impreuna se simt bine. Intr-o zi insa, in grupul lor, apare Isabelle (Radha Mitchell), care sufera de aceeasi forma de autism ca si el. Simt deja apropierea dintre ei, dar nici unul nu incearca prea mult sa intre in viata celuilalt deoarece fiecare isi organizase deja viata si se obisnuise in monotonia lui.

Se poate gasi fericirea intr-o viata sortita parca nefericirii? Excelent ales motto-ul acestui film: „Ei nu se potrivesc acestei lumi. Se potrivesc doar impreuna”. Un film care dovedeste ca dragostea nu este deloc imposibila (inspirata traducerea in romana), se poate gasi in cele mai nabanuite locuri si forme, oricine avand dreptul sa fie fericit.

Nota: 8.5/10


Articole similare

La piel que habito (2011)

Delia Marc

Endless Love (2014)

Andreea Andrusca

Interviu Dan Stanca: ”Eu nu scriu de-a surda”

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult