Filme Filme americane

Magia există: Onward (2020)

Onward (2020) – Tot înainte
Regizor: Dan Scanlon

Scenariul: Dan Scanlon, Jason Headley
Cu: Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus

„Onward”, regizat de Dan Scanlon („Monsters University”), se bazează pe ciocnirea lumii reale cu fantasticul. Avem de-a face un mediu cu spiriduși motocicliști și polițiști centauri sau ciclopi, dragoni și vrăji uitate, mixate în aventura a doi frați care încearcă să își readucă la viață pentru o zi tatăl decedat în urmă cu câțiva ani. Lui Ian (Tom Holland) i se oferă de ziua lui o vrajă pe care tatăl pasionat de magie a lăsat-o înainte de a pleca din lumea aceasta. În timpul încercării de a realiza vraja apare o greșeală și este creat doar pe jumătate, adică doar o pereche de pantaloni și pantofi simțitori.

Onward (Tot înainte) invită la publicul la o călătorie plină de pericole, create parcă special pentru a susține suspansul: cubul gelatinos, dragonul cu design ciudat, mașina care se strică tocmai când e mai mare nevoie de ea… Nostalgia pentru trecut și jocul analogic au în prim plan problemele adolescenților, relația cu părinții, faptul că ne obișnuim cu lucrurile, uităm de cât de speciale sunt de fapt și le considerăm comune.

Filmul creează o lume în care magia există, dar a fost uitată pentru că oamenii și-au dat seama că este dificil de realizat și că tehnologia le poate ușura viața, iar pe măsură ce aceasta a avansat, magia a rămas doar în cărți. Ian și fratele său Barley Lightfoot (vocea lui Chris Pratt) – pasionat de mitologie și cunoscător al tuturor vrăților din cartea magică -, doi elfi cu piele albastră și urechi ascuțite se folosesc de un vechi toiag de vrăjitor pentru a încerca să îl readucă la viață pe tatăl lor. Au nevoie de o nouă piatră cu puteri magice, după ce prima piatră primită a fost consumată în vraja inițială. Este vorba despre o călătorie inițiatică, un drum care le deschide ochii asupra vieții lor reale, a relațiilor cu cei apropiați și le oferă acces la încrederea în sine. Vraja completează realitatea, nu o înlocuiește.

Noul iubit al mamei fraților, Laurel (Julia Louis-Dreyfus), Colt (vocea lui Mel Rodriguez), polițist centaur – o creatură nobilă cu mult timp în urmă – nu reușește să creeze o legătură cu cei doi, astfel încât deseori este luat în râs. Dincolo de tonul amuzant există o problemă serioasă: acceptarea unui înlocuitor pentru părintele natural, deseori foarte greu de realizat.


Oricât de haios ar fi scenariul, povestea nu se abate de la scopul inițial, acela al readucerii tatălui în viață pentru o zi, ceea ce  dă o notă tristă întregului film. Interesant este că obiectivele personajelor se schimbă subtil pe măsură ce se apropie de sfârșitul poveștii. Personajele realizează că ceea ce a dispărut nu mai poate fi înlocuit și că trebuie să aprecieze ceea ce au.

Filmul pune un accent deosebit pe relația dintre frați și deosebirile dintre ei, aici este nucleul emoțional, dar reflectă și teme stringente pentru adulți. Ce ai face, ce ai spune, dacă ai putea aduce înapoi o persoană iubită doar pentru scurt timp? Pelicula oferă câteva mesaje puternice legate de realitatea zilnică, conectivitatea virtuală și amploarea pe care a dobândit-o social media. În ciuda variantelor opțiuni de conectare online, lipsa legăturilor veritabile își face simțită prezenta.

Onward (Tot înainte) are un final surprinzător, în care prezentul joacă rolul principal. Personajele veridice, diversitatea, amuzamentul, multitudinea de problematici abordate, decorurile îndrăznețe și muzica antrenantă sunt motive serioase pentru a merge să îl vedeți. Mesajele clare, apelul la familie și cultul sentimentelor veritabile vor fi apreciate atât de copii, cât mai ales de părinți. Vizionare plăcută!

Nota: 9,5/10

Articole similare

Ironclad (2011) & Emperor (2012)

Codrut

Fantezie pe Nil: Death on the Nile (2022)

Dan Romascanu

Să ne jucăm oleacă în film: Ready Player One (2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult