Filme Filme americane

The Professor (2018). Să se ducă totul naibii!

The Professor (2018)
Regizor: Wayne Roberts
Distribuție: Johnny Depp, Rosemarie DeWitt, Odessa Young

I think as you get older, you, um, find yourself needing someone to hold accountable for life NOT turning out exactly as you’d imagine it. But listen to me, not every relationship has to be that. I mean, having said that, most are.

Viața este o piesă de teatru. Da, una bizară, stupidă și câteodată grotescă. Acest lucru nu se schimbă în timp, ci devine un postulat din ce în ce mai recunoscut. Cert e că unor oameni le reușește să fugă din aceste scenarii eșuate. Cum? Prin moarte. Este cazul profesorului de literatură Richard (în interpretarea lui Johnny Depp), care își desfășoară activitatea prodigioasă într-un colegiu de prestigiu, are o soție care păstrează aparențele onorante ale unei vieți conjugale și o fiică lesbiană. Până aici ecuația pare să aibă doar o singură necunoscută: care e legătura dintre Richard și moarte? Acesta află că este bolnav de cancer și decide că a venit momentul să-și trăiască viața din plin, așa precum nu a mai făcut-o până acum.

Dar cum poți face acest lucru? Începi cu a afla tot adevărul despre cei din jur. De exemplu, aventura pe care soția ta o are cu decanul colegiului în care activezi. Îți sprijini fata să-și accepte natura sexuală. Fumezi iarbă și bei cu studenții tăi, incubându-le o dragoste aparte față de literatură, dar și o responsabilitate aparte pentru viață. „The Professor” este catalogată drept o peliculă comedie-dramă, deși, cu excepția unor mici momente de umor aproape negru, este un film cu adevărat trist. Un film în care se împletesc deziluziile și un optimism aproape disperat al personajului central. Întreaga istorie este de o absurditate aparte, Richard acceptând o relație deschisă cu propria consoartă și făcând tot felul de nebunii promiscue, care însă îl țin în viață acea jumătate de an rămasă.

Ca să fiu sinceră, trebuie să menționez că filmul e destul de dificil de urmărit, mai ales dacă ai unele porniri pudice și tinzi să judeci orice greșeli comise de personaje, dar cred că cea mai importantă lecție dată de destinul lui Richard este că viața e mult prea scurtă pentru a fi trăită cu nefericire. Este inedit și cu totul aparte, felul în care Richard privește lumea, cancerul devenind pentru el un soi de ochean în care să vadă cât de stricată, obtuză și îngustă este această societate, în care se vând cu succes aparențele și sinceritatea este considerat un viciu.

Dintre punctele forte ale filmului, țin să menționez jocul impecabil a lui Johnny Depp, care încă o dată a reușit să mă convingă că este multilateral dezvoltat ca actor și are o prestanță universală, fiind și comediant, dar și un prototip al destinului dramatic. Sigur, acesta nu este cel mai bun film al său, dar cred că e unul care îi dezvăluie cu succes maturitatea actoricească și aptitudinile de a transmite calitativ un mesaj.

Cu siguranță, „The Professor” este o imagine dură a unei realități clare, cu care, mai devreme sau mai târziu, mai fericit sau mai trist, ne ciocnim. Important e ce vom înțelege din această revedere?

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: https://dvdcover.com/ , https://tvseans.az/ru )

Articole similare

Vremuri urâte: Flesh+Blood (1985)

Dan Romascanu

Butter (2011)

Jovi Ene

Adevărul e undeva la mijloc: La Vérité (2019)

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult