Filme Filme americane

Acesta nu este serialul ’24’: Rabbit Hole (SkyShowTime, 2023)

Rabbit Hole (2023)
Regia: Glenn Ficarra, John Requa
Distribuția: Kiefer Sutherland, Meta Golding, Enid Graham, Rob Yang

Comparațiile dintre ‘Rabbit Hole’ (2023) și ’24’ (2001-2010) sunt inevitabile și am impresia că producătorii serialului creat de Glenn Ficarra și John Requa și produs de studiourile Paramount+ nu le-au evitat. Kiefer Sutherland intră din nou în pielea unui erou cu inteligență și voință ieșite din comun, care începe că anchetator al unor cazuri speciale pentru a ajunge să fie urmărit de întregul sistem – atât de răufăcători de mare calibru cât și de serviciile secrete și de toate agențiile de justiție posibile. Obligat să acționeze în ilegalitate, să fugă și să se ascundă permanent, eroul (pe nume John Weir) reușește nu doar să supraviețuiască, dar și să lupte pentru a aduce la lumină adevărul și a-și demonstra nevinovăția. Kiefer a rămas Kiefer, dar sunt și multe diferențe. ’24’ se baza pe o formulă pe cât de simplă pe atât de originală la momentul apariției sale, urmărind în timp real acțiunile personajului de-a lungul a 24 de ore. Formula a lucrat foarte bine, dovadă cele 9 sezoane produse. ‘Rabbit Hole’ are o structură de mini-serie care propune o acțiune adaptată problemelor celui de-al treilea deceniu și în special puterii informației și controlului populației prin intermediul acesteia. Primul sezon a cuprins 8 episoade, bine realizate, cu o acțiune care are ritm și complexitate. Poate puțin prea multă complexitate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care un al doilea sezon nu este în planuri – cel puțin deocamdată.

Despre poveste nu voi spune prea mult, căci răsturnările de situație încep cam în al treilea minut al primei serii și continuă până în ultima secundă a episodului final. Voi spune doar că amatorii thrillerelor politice și tehnologice ca și cei ai serialelor de acțiune au șanse bune să iasă mulțumiți din vizionarea serialului. Acțiunea devine destul de complicată la un moment dat și – daca aș avea ocazia și cui – aș pune câteva întrebări legate de credibilitatea unora dintre scene dar nu asta este important în seriale de acest gen. Pe lângă întrebările legate de controlul populației prin metode digitale și intervenția marilor companii în viață politica folosind tehnologiile de manipulare a datelor personale, este destul timp și pentru o intrigă romantică, pentru flashback-uri în copilării nefericite, pentru relații complicate dintre tată și fiu sau dintre soții divorțați. Sentimentul pus la încercare de-a lungul întregului serial este încrederea. Într-o lume a umbrelor, în care orice persoană întâlnită poate fi un adversar letal, în cine pot avea eroii încredere? Se formează la un moment dat o echipă din patru persoane care au toate motivele să nu se încreadă unul în celălalt. Va putea eroul supraviețui și aduce adevărul la lumină cu asemenea parteneri?

Acțiunea are ritm bun și tine tot timpul atenția trează – aici seamănă cu 24. Este chiar nevoie de atenție, căci narațiunea este presărată de multe flashback-uri în perioade diferite de timp, toate importante în a înțelege acțiunea sau ceea ce scenariștii doresc să știm despre ceea ce se întâmplă. În afară de Kiefer Sutherland am mai reținut câțiva actori care au roluri consistente și apar în toate episoadele sau în majoritatea lor: Meta Golding în rolul unei femei aparent întâlnite întâmplător în prima scenă și care îl va însoți pe erou până la final sau chiar după aceea; Charles Dance în rolul complex al tatălui lui John Weir care practică aceeași profesie periculoasă, fiind partener dar poate și inamic, căci în lumea în care acționează cei doi nimeni nu poate avea încredere în nimeni; Walt Klink – un tânăr actor olandez într-un rol foarte interesant de ucigaș plătit abia ieșit din adolescență, personaj care ar merita un serial al său. Episodul final este diferit de celelalte, așa cum se întâmplă în multe seriale. Construcția tensiunii se accelerează spre o scenă finala complexă în care miza este soarta democrației americane. Soluția trebuie să fie suficient de convingătoare pentru a rezolva dilemele principale și să lase și suficiente probleme deschise și eroi în viață pentru un sezon următor. Nu am fost complet satisfăcut de soluția găsită de autori, dar totuși am rămas destul de curios pentru a dori un al doilea sezon, poate mai multe. Potențialul și premizele există. Deocamdată însă, o continuare nu este prevăzută. Păcat.

Disponibil pe SkyShowTime

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.tvinsider.com/show/rabbit-hole/)

Articole similare

Prin blogosfera literară (20 – 26 ianuarie 2020)

Dan Romascanu

Scriitorul și ”fantoma” sa: D’après une histoire vraie (2017)

Dan Romascanu

Războaiele boților: „Mașinăria de minciuni”, de Philip N. Howard

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult