Stiri

“Şi s-au dus ca vântul…” – Film documentar și expoziție despre Teatrul Baraseum

foto BaraseumLa 1 martie 2013 se împlinesc 72 de ani de la înfiinţarea Teatrului Baraşeum din Bucureşti. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui expoziţia de fotografie documentară  “Baraşeum – un teatru evreiesc în umbra războiului” (curator Costel Safirman, prelucrare digitală de Perry Mendelboim). Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 11 – 28 martie 2013, de luni până vineri, între orele 10:00 – 15:00. Expoziţia cuprinde fotografii inedite din arhivele personale ale unor oameni de teatru şi apropiaţi ai Teatrului.

În paralel, la Cinemateca din Ierusalim (18 martie) şi la Cinemateca din Tel  Aviv (22 martie) va fi proiectat documentarul “Şi s-au dus ca vântul…”, regia Radu Gabrea şi Costel Safirman (România, 2010). O parte din interviurile incluse în film au fost realizate în biblioteca ICR Tel Aviv.

Teatrul Baraşeum este un fenomen unic în istoria teatrală internaţională.

În august 1940, în timpul lui Carol al II-lea şi al guvernului Gigurtu, s-a decretat excluderea tuturor actorilor şi oamenilor de teatru evrei din teatrele româneşti. La scurt timp, în septembrie 1940, imediat după venirea la putere a guvernului naţional-legionar al lui Antonescu şi Horia Sima, s-a emis un nou decret care menţinea prevederile decretului anterior, dar care, în acelaşi timp, permitea crearea unor teatre evreieşti cu personal exclusiv evreiesc. Condiţiile de funcţionare erau următoarele: spectacole în limba română (idişul era total interzis), sever cenzurate de autorităţi pentru a nu avea conţinut ”antinaţional şi antiromânesc”; de asemenea, era interzisă punerea în scenă a autorilor români. După îndelungi insistenţe şi cu sprijinul lui Liviu Rebreanu, la vremea respectivă director al Teatrului Naţional din Bucureşti, la 1 martie 1941 a luat fiinţă Teatrul Baraşeum din Bucureşti, în spectacolul inaugural fiind prezente şi celebrele surori Henrietta şi Fedora Gamberto, „Ce faci astă seară?”. Baraşeum a activat pe toată durata războiului în condiţii grele, dar succesul raportat de actorii evrei a adus la Baraşeum un public numeros, multe personalităţi ale vieţii culturale româneşti participând la aceste reprezentaţii. Odată cu abolirea legislaţiei anti-evreieşti, în 1945, Teatrul Baraşeum şi-a încetat activitatea.

Articolul nostru din anul 2010, cu ocazia prezentarii filmului la Bucuresti.

Articole similare

Institutul Cultural Român din Berlin susţine tinerii cineaşti români

Delia Marc

Victor Rebengiuc revine pe CINEPUB: 4 scurtmetraje pot fi văzute online de astăzi

Jovi Ene

Cursa, de Mircea Daneliuc, online pe CINEPUB

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult