Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (13 – 19 aprilie 2015)

cehia_bookfest2015Știrile săptămânii: Republica Cehă – invitatul de onoare al celei de a X-a ediţii a Salonului Internațional de Carte Bookfest; lansare de carte “Lumea de orez” de Su Tong la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, miercuri, 22 aprilie.

Republica Cehă – invitatul de onoare al celei de a X-a ediţii a Salonului Internațional de Carte Bookfest

Republica Cehă este oaspetele de onoare al ediţiei din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care va avea loc la Romexpo, în perioada 20-24 mai.

Este o bucurie că cea de-a zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea ca invitat de onoare Republica Cehă, a cărei cultură, după cum bine se știe, a reușit să depășească granițele blocului postcomunist și să se bucure de aprecierea pe care o merită în spațiul occidental, astfel că, de pildă, doar anul acesta, numărul aplicațiilor pentru subvențiile de traducere acordate de Ministerul Culturii al Republicii Cehe a depășit cu mult bugetul alocat instituției în acest scop. Aceasta este, însă, numai una dintre veștile bune pe care Republica Cehă le aduce vecinelor sale din Europa de Est, provocându-le și încurajându-le să participe la extinderea spațiului de dialog intercultural european. Una dintre marile întâlniri de acest fel a avut deja loc în 2012, la Târgul Internațional «Lumea Cărții» de la Praga, unde cultura română a beneficiat, ca țară invitată, de o expunere europeană extraordinară, ceea ce a adus mai aproape autorii români de publicul ceh și a consolidat, totodată, colaborarea instituțiilor diplomatice și culturale ale celor două state. Proiectele de promovare a culturii cehe în spațiul românesc nu au fost nici ele puține, pe lângă cele de sprijinire a traducerii și publicării operelor clasicilor cehi și autorilor contemporani de notorietate internațională – «Cartea Cehă» este unul dintre cele mai relevante în acest sens – demn de menționat fiind proiectul «Relațiile ceho-române în banda desenată» al Ambasadei Republicii Cehe, care își propune să aducă în atenția publicului evenimente din istoria comună a celor două țări prin mediul inedit în spațiul est-european al benzii desenate. În acest context fericit de consolidare a identității culturale europene, urăm bun venit Republicii Cehe în calitate de oaspete de onoare al celei de-a zecea ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest”, a declarat Grigore Arsene, Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România.  

Sub sloganul „Cehia – Republica Literaturii”, 5 autori cehi de primă mărime vor sosi la Bucureşti, pentru a participa la lecturi publice, lansări de carte, dezbateri sau mese rotunde.

Lista oaspeților de onoare ai ediției din acest an a Salonului de Carte Bookfest include nume precum: Tomáš Zmeškal, scriitor de origine ceho-congoleză, multipremiat, laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011; scriitorul, dramaturgul, regizorul și scenaristul Roman Ráž; poeta, prozatoarea și dramaturga Kateřina Rudčenková, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astăzi; Kateřina Tučková, autoarea romanului-fenomen Dumnezeițele din Moravia, vândut în peste 50.000 de exemplare în numai un de la apariție, sau Martin Vopěnka, singurul scriitor ceh care în multe din romanele sale se inspiră din realităţile sociale şi din peisajele montane ale României.

„Centrul Ceh București organizează programul de evenimente, precum și standul, care are la bază conceptul prezenței Republicii Cehe la cea mai recentă ediție a Târgului de Carte de la Frankfurt. Întreaga literatură cehă va fi prezentă la Bookfest, începând de la autorii clasici, până la cei contemporani, volume de comics, titluri laureate în Cehia, precum și o selecție a traducerilor din limba cehă apărute la Editura Curtea Veche. În cadrul evenimentelor, discuțiile se vor purta mai ales în jurul unor autori precum Milan Kundera, Václav Havel și Bohumil Hrabal. Pe parcursul zilelor de târg, vor fi prezenți la București cinci autori importanți din Cehia: Kateřina Tučková, Tomáš Zmeškal, Martin Vopěnka, Roman Ráž și Kateřina Rudčenková. 

Evenimentele non-literare vor avea loc în oraș – la Cinemateca Union: ecranizări după scrierile lui Kundera din anii ’60 și expoziția artiștilor vizuali, în frunte cu Zbyněk Baladrán, Tomáš Svoboda – la Atelier 35”, a dezvăluit František Zachoval, directorul Centrului Ceh Bucureşti.

Standul Republicii Cehe în calitate de invitat de onoare al Salonului de Carte Bookfest, ediția a X-a, va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Centrul Ceh București, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât și la spațiul de evenimente din cadrul Pavilionului C4.

România a fost țară invitată de onoare a Târgului Internațional „Lumea Cărții” de la Praga în anul 2012, o excelentă ocazie de a aduce scriitorii români mai aproape de cititorii cehi. Proiectul Republica Cehă, invitat de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția 2015, va contribui la consolidarea relațiilor culturale dintre cele două țări.

Lansare de carte “Lumea de orez” de Su Tong la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, miercuri, 22 aprilie

Miercuri, 22 aprilie, ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38)  va găzdui lansarea romanului Lumea de orez de Su Tong, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori chinezi comtemporani.La eveniment vor participa Florentina Vişan, profesor universitar şi seful catedrei de Limbi orientale din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, Luminiţa Bălan, profesor universitar şi director al Institutului Confucius din cadrul Universităţii din Bucureşti şi Elisabeta Lăsconi, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Romanul Lumea de orez apare în colecţia “Raftul Denisei”, traducerea din chineză fiind semnată de Dinu Luca.

Brutal, direct, uluitor prin felul în care creează și distruge o lume cu o mare economie de mijloace stilistice, Lumea de orez, primul roman al lui Su Tong și un triumf al avangardei anilor 1980, își șochează și deopotrivă își fascinează cititorii.

Lumea de orez este lumea lui Cinci-Dragoni, un tânăr care caută refugiu din calea apelor într-o prăvălie de orez aflată la periferia unui oraș din sudul Chinei. La fel ca multe dintre personajele acestui univers aflat mereu pe punctul de a se prăbuși, Cinci-Dragoni găsește în orez – în acumularea, consumul și fetișizarea acestuia – singurul țel al existenței. Într-un text bine ritmat și adesea hipnotic, Su Tong surprinde exuberanța, decadența și mai ales violența care însoțesc pas cu pas transformarea lui Cinci-Dragoni în stăpân și apoi în victimă a insațiabilelor sale dorințe.

„Balzac și Zola și-ar fi recunoscut în Su Tong spiritul geamăn, care ilustrează cu aceeași strălucire dezastrele pe care oamenii și le provoacă unii altora și mai cu seamă lor înșiși.“ (Kirkus Reviews)

O poveste cutremurătoare, dar în același timp fremătând de viață, imaginată și scrisă cu extremă onestitate.“ (Time Out)

SU TONG (numele adevărat: Tong Zhonghui) s-a născut în orașul Suzhou pe 23 ianuarie 1963. Debutează în anii studenției cu poezie (1983), apoi cu proză (1984), publicând primele povestiri importante în 1986–1987 (Amintiri din livada cu duzi, Fuga din 1934, Trecând în zbor peste satul meu natal cu nuci stufoși). În scurtă vreme, Su Tong este apreciat de critică drept unul dintre cei mai însemnați membri ai avangardei literare chineze de la sfârșitul anilor 1980. Autorul își câștigă notorietatea în China prin nuvela Stol de soții și concubine (1989), a cărei versiune cinematografică (Dahong denglong gaogao gua / Sus-sus lampionul roșu), în regia lui Zhang Yimou, a fost nominalizată la Oscar în 1991. Scriitor prolific, Su Tong a publicat peste două sute de nuvele și povestiri, eseuri, precum și șapte romane, cele mai cunoscute dintre acestea fiind: Lumea de orez (1991), Viața mea ca împărat (1992, tradus în română cu titlul Eu sunt împăratul Chinei), Binu (2006) și Malul fluviului (2009). Romanele și povestirile sale au fost traduse în multe limbi, iar câteva au fost ecranizate. Su Tong a fost recompensat cu numeroase premii naționale, precum și cu Asian Literary Prize în 2009; de asemenea, a fost nominalizat, în 2011, la Man Booker International Prize.

Humanitas

Articole similare

Concurs: Puteți câștiga cinci cărți, oferite de Editura Casa de Pariuri Literare! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Gorbaciov. Viata si epoca lui”, de William Taubman! – ÎNCHEIAT

Jovi Ene

Jocuri de putere, un thriller despre politică și corupție, din 8 noiembrie pe ecrane

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult