„Catch and Kill. The Podcast Tapes” (HBO, 2021)
Producători: Fenton Bailey și Randy Barbato
Trebuie să recunosc că sunt fascinată de jurnalismul de investigație. Cred că anume lui îi datorăm garantarea unui stat de drept și a ordinii publice, deoarece funcționarii care se întrec în scrierea legilor nu pornesc neapărat de la premise reale, ci mai ales de la încercări de a schița anumite scenarii ideale. „Catch and kill. The podcast tapes” este un nou documentar în serie de la HBO, produs de câștigătorii premiului Emmy, Fenton Bailey și Randy Barbato, istorie care aduce în prim plan munca lui Ronan Farrow, jurnalist la NBC și ulterior la The New Yorker. Dar în ce constă activitatea acestuia?
Probabil ați auzit despre campania #MeToo care a scos la iveală nenumăratele abuzuri comise de mogulul cinematografiei Harvey Weinstein. Dar care sunt detaliile din culise? Cum se face că mai bine de două decenii, acesta a reușit să abuzeze, în diferite feluri, femeile care l-au înconjurat.
Podcast-ul lui Ronan Farrow încearcă să ofere răspunsuri la întrebări axiomatice, scoțând la iveală o serie de abateri de la normă, inclusiv prin determinarea persoanelor părtașe, a complicilor, dar și a victimelor care au preferat să încheie acorduri de nedivulgare cu acoliții lui Weinstein.
Investigația este realizată foarte meticulos, cu accent pe înțelegerea mecanismului din spatele evenimentelor. Farrow nu gonește în căutarea senzaționalului, ci dimpotrivă încearcă într-o manieră foarte domoală să scoată la iveală chestii care îți provoacă fiori.
Weinstein este unul dintre fondatorii companiei Miramax și e un adevărat monstru, un obsedat sexual care își folosește puterea și banii pentru a cumpăra tăcerea victimelor sale. Acest lucru iese la lumină din istoriile celor intervievați, fie că sunt victimele directe sau persoane care au colaborat cu el. Totuși, Ronan Farrow dă de urmele tuturor schemelor care l-au ajutat pe acesta să fie aproape invincibil.
Trebuie să menționez că fiecare dintre cele șase episoade este foarte interesant și antrenant, având linii noi de subiect, mergând pe o construcție logică. Unele mărturii au fost dificil de „digerat”, pe când altele au fost o doză bună de optimism, de credință în faptul că banii nu pot cumpăra chiar tot și că există încă loc de bun simț.
Sunt ferm convinsă că spectatorii vor fi scandalizați de unele pasaje, care pe mine m-au exasperat. Implicațiile organizațiilor media, tăcerea comodă a celor care știau ce face Weinstein și care preferau să îi aducă ofrande. Undeva, în adâncul minții mi l-am imaginat ca pe un fel de zeu antic căruia i de dăruiau fecioare nevinovate în schimbul unei glorii de moment.
Cred că acest produs jurnalistic și documentaristic se potrivește de minune pentru tinerii jurnaliști, ziariști care vor să învețe cum se face o anchetă meticuloasă și de ce uneori e cazul să sapi mult până să găsești cauza, nu doar efectul. Apropo, Farrow are și un bestseller publicat, care zic eu, merită atenția și pe care sper să-l prind într-o traducere.
Astfel de istorii sunt vitale pentru a înțelege cum să combatem niște comportamente deviante și mai ales cum să contracarăm abuzul în oricare dintre formele sale.
Disponibil pe HBO Go.