Filme Filme americane

Teroarea tăcerii: A Quiet Place (2018)

A Quiet Place (2018) – Fără zgomot
Regia: John Krasinski
Distribuția: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe, Cade Woodward, Leon Russom

John Krasinski, regizorul filmelor de horror din seria ‘A Quite Place’ a învățat o lecție importantă de la clasicii genului, și în special, cred, de la Alfred Hitchcock. Dacă ai în mână o idee bună, concentrează filmul în jurul ei, evită complicațiile și mai ales evită explicațiile. În horror și subgenurile asociate, efectele sunt amplificate de faptul că lipsesc detaliile tehnice și soluțiile complicate. Ceața și umbrele sunt în definitiv elemente cunoscute din recuzitele genului. Primul film din această serie, ‘A Quiet Place’, durează numai 90 de minute, are doar patru personaje (le-am numărat doar pe cele umane), și totuși reușește să creeze un impact și să-și facă spectatorii să se gândească la ceea ce au văzut și după ieșirea din sala de cinematograf. Cei mai puțin norocoși s-ar putea să se reîntâlnească cu unele scene sau cu continuarea lor în coșmaruri.

Suntem într-o lume post-apocaliptică. Apocalipsa s-a întâmplat cu vreo 246 de zile în urma. Nu știm exact ce-a fost (catastrofă ecologică?, invazie extra-terestră?), dar monștri subterani au pus stăpânire pe planetă și au exterminat o mare parte din populație. Simțul lor cel mai dezvoltat, poate singurul, este auzul. Orice zgomot pe care l-ar face supraviețuitorii le pune viața în pericol – ei sunt forțați să trăiască într-o lume a tăcerii. Familia Abbott are o fată în pragul adolescenței cu probleme de auz. Cunoașterea limbajului semnelor este un avantaj. Supraviețuirea nu este ușoară, mai ales că un copil urmează să se nască.

Teroarea tăcerii este o idee excelentă și John Krasinsky construiește în jurul ei. Spectatorii nu pot evita să nu se întrebe cât ar rezista ei înșiși, daca ar trebui să supraviețuiască într-o asemenea lume. Monștrii din ‘A Quite Place’ nu arată prea original, par împrumutați din filme ca ‘Alien’. Personajele însă aparțin filmelor horror de familie și spectatorii nu sunt scutiți de scene de violență explicită. Totul este filmat impecabil, suntem undeva în mid-West-ul american redat cu exactitatea anticipativă a lumii aflate la câteva luni după un dezastru major.

Dintre actori trebuie să le remarc pe Emily Blunt (foarte potrivită rolului de mamă în condiții extreme) și mai ales pe Millicent Simmonds în rolul fiicei adolescente. Aceasta din urma este o actriță foarte tânără și extrem de talentată și sper că va avea șansa unor roluri bune, care să-i dezvolte cariera. Realizat cu talent și cu mijloace simple, violent cât este nevoie fără a cădea în extreme, ‘A Quiet Place’ reușește să combine buna calitate cinematografică cu un film horror care îi va satisface pe deplin pe amatorii acestui gen. Al doilea film a fost lansat în 2020 și se pare că este aproape de calitatea primului, iar al treilea este în pregătire. Merita să le urmărim.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Un tată și un fiu: „Dor călător”, de Alexander Hausvater

Dan Romascanu

„Ești atât de diferit”: La drum cu tata (2016)

Dan Romascanu

The History of Love (2016) – Povestea iubirii

Andreea Andrusca

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult