„Freeman’s Cele mai bune texte noi despre California”
Editura Black Button Books, București, 2020
Editat de John Freeman
Traducere de Anca Dumitrescu
„Californication”, „L.A.’s Finest” – îți sună cunoscute aceste denumiri de seriale? Cu siguranță le-ai vizionat și ai văzut cu proprii ochi aspectul memorabil al Californiei, un stat american în care dorințele devin realitate cu viteza luminii. Se spune despre această regiune că e un bun început pentru cei care vor să ia viața în piept și să întoarcă o filă albă, dar chiar și așa e o regiune în care răul și binele încă își mai duc lupta acerbă. Lider în consumul de stupefiante ușoare, în prostituție, statul California, însorit prin esență, rămâne a fi încă o zonă tenebră a Americii.
John Freeman, autor de carte american, critic literar și editori al revistei literare Granta din 2013, a decis să exploreze subiectul spațiului californian prin intermediul prozei scurte și a poeziei, semnate de cei mai diverși autori, precum Oscar Villalon, Tommy Orange, Mai Der Vang, Juan Felipe Herrera, Maggie Millner. Fiecare text, de ficțiune sau non-ficțiune, abordează subiecte de actualitate pentru acel spațiu, reliefând probleme precum discriminarea, coliziunea existențială, penuria spirituală.
Acest experiment literar este aidoma unui iureș care a scos la iveală niște probleme resimțite chiar de autori, fără de care ne-ar fi greu să percepem pe deplin problematica subiectului. Dincolo de frumusețea geografică se ascunde o dramă sociologică, alimentată de decenii, pornind de la discordii teritoriale, o istorie încărcată de prejudecăți, multă discriminare rasială și tentative de a se integra într-o Americă a tuturor.
Este interesantă retrospectiva poetică a problemei, care reflectă condiția locuitorului californian:
„Am ajuns să cred că acel tărâm este ca interesul
Față de propria-mi viață: ascuns, pentru un timp,
Sub o peliculă de nisip și teamă.”
Fiecare text ascunde în spate emoții și trăiri pe care cititorul le resimte ca pe o avalanșă, pornind de la temerile, fricile, fericirea sau resemnarea autorilor. Printre altele, aceștia sunt portretele adulților care și-au regăsit drumul în viața de după California, iar caleidoscopul scrierilor lor este divers, diform, pătrunzător.
”Freeman’s Cele mai bune texte noi despre California” este, din punctul meu de vedere, un experiment literar important, care deschide culisele acelui Eldorado american despre care vedem filme și citim romane. Cultura sau mai bine spus cultul californian este substratul care alimentează din plin industria cinematografică și este extrem de important ca oamenii de cultură să arate și reversul monedei, așa încât percepția realității să diminueze șocul dezamăgirii.
California acestor autori este un loc minunat, în care încă se mai varsă lacrimi, în care mai există sărăcie, decepție, dar și beatitudinea frumosului. Este un loc care inspiră și deprimă, un spațiu în care contrastele se atrag cu adevărat fără pic de risipă.
Antologia ”Freeman’s Cele mai bune texte noi despre California” este aidoma unui ghid turistic, dar unul care nu te poartă prin locuri must see, ci te duce în spatele culiselor, arătându-ți fața nemachiată a unui spațiu în care lucrurile pot depinde exclusiv de noroc, de Fortuna oarbă a celor născuți în cămașă.