Filme Filme europene

Lecția culpabilității. „25 Years of Innocence” (2020)

25 Years of Innocence (2020) – 25 lat niewinnosci. Sprawa Tomka Komendy
Regie: Jan Holoubek
Scenariu de Andrzej Golda
Distribuție: Agata Kulesza, Piotr Trojan

În perioada 3-7 noiembrie, a avut loc Festivalul Filmului Polonez „CinePolska”, eveniment gratuit disponibil pentru Republica Moldova și România, fapt pe care nu aveam cum să-l ratez. De mai mulți ani eram curioasă să descopăr produsele cinematografice europene, fiind cumva sătulă de cele comerciale de peste ocean. Agenda Festivalului numără cinci pelicule cu subiecte contemporane sau istorice inedite, iar primul care  mi-a făcut cu ochiul este „25 Years of Innocence” (n. r. „25 lat niewinnosci. Sprawa Tomka Komendy” – în original), film regizat de Jan Holoubek, după un scenariu de Andrzej Golda.

Să spun că e un film zguduitor e ca și cum nu aș zice nimic. Pelicula spune istoria reală a lui Tomka Komendy sau Tomek, după cum îl alintă mama pe eroul nostru. Tomek este un bărbat  cu suflet de copil, având anumite întârzieri în dezvoltarea mintală, acesta se refugiază într-o lume a adulților, încercând să muncească și să iubească în măsura posibilităților sale. În iarna lui 1997, o localitate învecinată este zguduită de vestea unei omucideri de o cruzime aparte: o adolescentă este violată cu bestialitate și lăsată să moară în frig, în noaptea de Revelion.

Poliția este frustrată, dovezile sunt precare și e nevoie de un culpabil. În jocul dintre organele de drept și adevăratul criminal, undeva pe la mijlocul ecuației, apare Tomek, băiatul simplu care pare să aibă profilul perfect al omului bun la lumina zilei și monstru după lăsarea serii.

Duritatea filmului se ascunde în detalii, deoarece eroul nostru trece prin malaxorul (in)justiției, prin sistemul penitenciar dur în care omul este făcut bucăți și denigrat în dependență de casta în care se integrează, prin blamarea socială care poate covârși orice fel de prezumție a nevinovăției.

Figura maternă este acel fir roșu care îl ține în viață și îi stopează orice fel de tentativă de a pune capăt chinului, iar acest lucru dă narațiunii vizuale o greutate specială. Apropo, actrița Agata Kulesza, cea care o interpretează pe mama lui Tomek, a reușit să redea pe ecran atâta durere, dar și tărie, verticalitate de care doar un suflet matern poate da dovadă. Să îi vezi îmbătrânirea treptată, lupta fără sfârșit, regretul de a avea mâinile legate – sunt elemente care au dat profunzime demersului cinematografic. Actorul Piotr Trojan, cel care îl interpretează pe Tomei, a fost și el de o tenacitate și de un curaj special, aducându-ne în față nu doar destinului bărbat lăsat să lupte cu nedreptate, ci și a unui observator atent al societății abrupte în care se pomenește aruncat.

„25 Years of Innocence” nu este un film cu subiect nou, nu inovează prin mărturii incredibile, ci este mai degrabă un soi de monolog asupra faptului că adevărul nu poate fi ascuns și că mai devreme sau mai târziu lucrurile vor reveni la normalitate. Vă rog, atunci când veți urmări acest film, să vă puneți întrebări cu privire la propria moralitate, la felul în care judecăm cu ușurință oamenii fără să le știm istoriile. Suntem noi oare în drept să facem asta?

Nota: 10/10

(Sursă fotografii: filmatik.ru, 123kmovies.com, Youtube.com)

Articole similare

Que Viva Mexico! (1979)

Jovi Ene

O scrisoare pierdută: Le bon plaisir (1984)

Dan Romascanu

Trois souvenirs de ma jeunesse (2015) – Trei amintiri din tinerețe

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult