Filme Filme europene

O bijuterie în alb-negru: Hunted (1952)

Hunted (1952)
Regia: Charles Crichton
Distribuția:  Dirk Bogarde, Jon Whiteley, Elizabeth Sellars

Numele regizorului englez Charles Chrichton este asociat aproape automat de multă lume cu ‘A Fish Called Wanda’, spumoasa comedie din 1988. Acesta era însă practic ultimul film de ficțiune realizat de regizorul care avea atunci 78 de ani și se afla la finalul unei cariere în care regizase peste 50 de filme în genuri diverse de la comedii la thrillere și își pusese numele și pe câteva creații memorabile ale televiziunii britanice între care episoade din serialul de cult ‘The Avengers’ care a fost difuzat și la noi prin anii ’60. Cu 36 de ani înainte de acest ultim succes, Crichton regizase o bijuterie de film în alb-negru numit ‘Hunted’ avându-l în rolul principal pe Dirk Bogarde, unul dintre actorii sai preferați, alături de un puști blond de șase ani și jumătate care umplea ecranul, ca orice actor copil de mare talent. Într-o oră și 20 de minute Crichton a creat o poveste credibilă și umană și a prins în imagine, mai bine decât în orice documentar al epocii, imaginea unei Anglii care se redresa cu greutate după distrugerile și traumele umane ale războiului.

Alfred Hitchcock se ivise și crescuse în școala cinematografică engleză, dar trecuse oceanul cu peste un deceniu înainte de 1952. Cred însă că a apreciat și ar fi semnat fară ezitate primele minute din ‘Hunted’ – o introducere exceptionala. Un băiat de vreo șase ani fuge pe străzile Londrei cu un ursuleț de jucărie în mână. Traversează neatent strada și aproape că este strivit de o trăsură trasă de doi armăsari. Continuă să fuga și se refugiază într-o clădire în ruină. Acolo dă de un bărbat care fumează o țigară lângă un cadavru. Înțelegem că tocmai ucisese un alt bărbat. Copilul încremenește și scapă din mâini jucăria. Bărbatul îl ia de mână și cei doi pleacă împreună – ucigașul și singurul martor al crimei.

Chris, bărbatul ucigaș, avusese ca mobil al crimei sale infidelitatea soției, care profitase de absențele îndelungate datorate profesiei sale de marinar pentru a-l inșela. Robbie, băiețelul, avusese motive bune să fuga de acasă unde era victimă a violenței din partea părinților sai adoptivi. Dependența dintre cei doi se transformă într-o relație de prietenie și susținere reciproca. Sunt fugari și traversează Anglia de la sud spre nord, ajungând la marea care poate că le va deschide poarta salvării. Totul este filmat cu simplitate și autenticitate de documentarist de Eric Cross, unul dintre cei mai cunoscuți și mai prolifici directori de imagine ai filmelor englezești de dinainte și de după cel de-al doilea război mondial. Neorealismul italian nu este departe. Jon Whiteley este uimitor în rolul băiețelului. Actorii copii de obicei farmecă și cuceresc prin naturalețe și sinceritate, în cazul lui se adaugă o expresivitate ieșită din comun. Legătura dintre Chris și Robbie nu cade în niciun moment în melodramă. ‘Hunted’ este un film simplu și emoționant, o combinație reusita de film noir și road movie, o bijuterie în alb și negru.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.alamy.com/stock-photo/hunted-1952.html?sortBy=relevant)

Articole similare

Hollywood-ul investighează Hollywood-ul? – She Said (2022)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (29 septembrie – 5 octombrie 2014)

Dan Romascanu

Exam (2009)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult