Filme Filme americane

Filme pe scurt: Dune (2021)

Dune (2021)
Regia: Denis Villeneuve
Cu: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård
După romanul omonim al lui Frank Herbert

Având în vedere amploarea epopeei SF a lui Frank Herbert, ecranizării i s-a fi potrivit mai curând un serial (a fost făcut unul prin 2000, cu un succes moderat; nu l-am văzut). Dar și așa ar fi apărut probleme, căci cei peste 20 000 de ani care ne despart de momentul acțiunii și care în carte sunt aduși la zi de către autor prin ample comentarii care nu și-ar avea locul pe ecran, lipsesc înțelegerii noastre. Nici chiar stratagema folosită de regizor care a tăiat dintr-un foc 10 000 de ani din această devenire nu ne ajută prea mult. Acu’ ce mi-s zece mii de ani, ce mi-s douăzeci de mii, la scara vieților noastre? Tot un drac.

Am încercat urmărind filmul să fac abstracție de faptul că am citit cartea, ca să văd ce înțeleg din el. Rezultatul a fost că mai nimic. O societate hipertehnologizată, cu zboruri cosmice, cu uriașe nave antigrav dar unde eroii se deplasau cu un fel de elicoptere cu aripi de libelulă care era evident că n-au cum să se ridice de la sol. Deși se ridicau.

O societate galactică aflată în plin feudalism, cu împărați, duci, baroni și alte asemenea, cu armate dotate cu arme colosale dar ai căror soldați, protejați cu iridescente câmpuri de forță care nu erau până la urmă în stare să oprească nimic, se luptau cu săbiile ca-n vremurile bune. Nici măcar săbii laser, de-mi crăpa obrazul de rușinea lor. Cu maleficele surori Bene Gesserit care puneau la cale venirea unui nou Kwisatz Haderach. Cu Muad’Dib, un fel de Lisan al-Gharib într-o societate cu puternice tente arabe.

Dacă la Frank Herbert această lume bizară are înțelesuri subtile, pe care le dezvoltă pe sute de pagini, lui Denis Villeneuve i se rupe suveran. De ce, cum, ce fel? Terminați cu prostiile și treceți să cumpărați bilete la film, că asta-i datoria voastră! De ce să cumpărați? Păi astea-s Dune! Să nu-mi spuneți că n-ați auzit de ele! Și lumea cumpără, ce să facă și ea, lumea? Aproape că-mi vine să-l prefer pe Jacques Villeneuve.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: Dunenewsnet.com, Screenrant.com)

Articole similare

Faster (2010) – 2

Jovi Ene

Fritz Lang îl aduce pe Émile Zola pe marile ecrane: Human Desire (1954)

Dan Romascanu

Joc mortal, rezistență mortală: Bacurau (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult