Filme Filme americane

Un film cu Robin Hood la puterea și la vârsta a treia: Going in Style (2017)

Going in Style (2017) – Jaf cu stil
Regia: Zach Braff
Cu: Morgan Freeman, Michael Caine, Alan Arkin, Joey King

Comediile nu sunt punctul meu forte. Am repetat-o de prea multe ori, și totuși, de fiecare dată, ajung să văd și apoi să-mi dau cu părerea despre câte un exemplu atât de reușit, încât mă contrazic singură. Curând, veți vedea un „Top 10 comedii care mi-au marcat copilăria” – deloc exclus, ținând cont că mare parte din ea cam asta am văzut (a se citi „avut voie să văd”).

„Jaf cu stil” a ajuns la mine prin amabilitatea ProVideo, în format BluRay. Dacă favorizez acest format și nu mai spun aproape nimic despre DVD-uri nu se datorează unui motiv prea tehnic; nu mă pricep într-atât. Însă BluRay-urile sunt mult mai manevrabile, arată bine pe raft, și se întâmplă să am și un dispozitiv tare simpatic, dăruit de mama sus-menționată. Sigur că dețin și un DVD-player, ca orice pasionată de gadgeturi care se respectă, deși nu știe mai nimic despre diferențele între ele, însă mă bucur că ProVideo pun la dispoziție ambele formate. Dacă este ceva ce-mi place, în materie de filme mai ales, este diversitatea în opțiuni.

Acum, această comedie nu e doar un prilej de hăhăială, într-o seară cu prietenii. Dimpotrivă, mi s-a părut un film cu greutate, și nu doar prin prisma distribuției fenomenale. „Jaf cu stil” este despre trei bătrânei simpatici, ajunși la vârsta pensionării, care descoperă că firma pentru care au lucrat o viață întreagă a dat faliment și nu le va plăti pensiile. Willie (Morgan Freeman), Joe (Michael Caine) și Al (Alan Arkin) hotărăsc, nu fără nenumărate discuții în contradictoriu, să se erijeze într-un trio de haiduci moderni și să plătească băncii care i-a tras în piept, cu vârf și îndesat.

Așa cum se deduce din titlul filmului, cei trei pun la cale un jaf – însă nu orice fel de jaf, ci unul „cu stil”, plănuit până la cel mai mic detaliu. Firește că lucrurile nu sunt deloc simple, nu doar din pricina impedimentelor de genul lipsei de condiție fizică sau de orice soi de experiență în… domeniu. Apar dileme etice, ezitări de ultim moment, și tot felul de alte încurcături caracteristice genului cinematografic. Cumva, traducerea titlului nici măcar nu îi face dreptate. Originalul, „Going in Style”, are mai mult miez: actul curajos și nesăbuit al celor trei prieteni vechi este văzut ca o ieșire din scenă pe cai mari, ca pe un ultim gest de rebeliune împotriva unui sistem în care au crezut și care i-a trădat.

Nu vă așteptați doar să râdeți – deși veți avea parte și de asta, din plin. Regizorul Zach Braff a gândit suficiente întorsături emoționante și emoționale, accentuând relația dintre protagoniști și familiile lor, sau ideea de a beneficia de o a doua șansă în dragoste. Am aflat și eu că filmul este, de fapt, un remake, după omonimul din 1979, care a fost nominalizat pe atunci la Leul de Aur, dar și că a avut premiera pe 14 aprilie 2017, în ziua în care am împlinit 31 de ani; asta nu poate însemna decât o recomandare suplimentară!

Nota: 8/10

Articole similare

Puterea gloatei: The Chase (1966)

Dan Romascanu

The Tourist (HBO, 2022) – un serial care te lasă în ceață

Corina Moisei-Dabija

Hărțuirea sexuală în redacțiile de știri: Bombshell (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult