Filme Filme americane

Boston Strangler (Disney+, 2023). Răul îți poate bate oricând la ușă

Boston Strangler (Disney+, 2023) – Ucigașul din Boston
Regia: Matt Ruskin
Distribuția: Keira Knightley, Carrie Coon, Chris Cooper

Răul chiar poate să bată la ușă. Poate lua forma unui nebun care strangulează femei. Nu-l poate prinde nimeni și aproape nimeni nu-i înțelege pattern-urile comportamentale. Sună SF? Cum ar fi dacă ți-aș spune că exact asta e realitate? Că a existat un astfel de ucigaș, care a băgat în sperieți nu doar orașul Boston, unde își desfășura activitățile criminale, ci întreaga Americă a anilor 60?

„Boston strangler” sau „Ucigașul din Boston” este filmul regizorului Matt Ruskin, cu Keira Knightley și Carrie Coon în rolurile centrale, care vine să dezvăluie istoria unui criminal în serie care în perioada anilor 60 ucidea femei în orașul Boston. Loretta McLaughlin, interpretată impecabil de Keira Knightley, și Jean Cole, în interpretarea lui Carrie Coon, sunt două jurnaliste de la Record American care decid să scrie despre similitudinile acelor crime, care până la ancheta lor jurnalistică erau privite disparat, deși modul de operare și „suvenirurile sângeroase” lăsate de criminal demonstrau contrariul.

Drama „Ucigașul din Boston” este, în ciuda așteptărilor mele, un film despre emanciparea jurnalistelor, despre dificultățile cu care acestea aveau de furcă atunci când decideau să scrie despre altceva decât beaumonde și bârfe. Având la bază două prototipuri reale ale unor jurnaliste care chiar au sondat terenul acestor istorii tenebre, filmul se concentrează mai mult pe ideea de muncă jurnalistică decât pe figura criminalului.

Loretta și Jean fac un tandem constructiv, explorând dedesubturile anchetelor superficiale pe care le face poliția, scoțând la iveală nereguli evidente și atitudinea disprețuitoare a celor care ar trebui să facă legea în oraș. Practic, cele două duc o luptă cu sistemul misogin în care trebuie să supraviețuiască. Dacă vă numărați printre cei care caută doar senzaționalul istoriilor cu criminali, atunci s-ar putea să fiți dezamăgiți de peliculă. De facto, filmul pare mai degrabă să redea atmosfera și incertitudinea acelei perioade. Vedem câteva cadre și scene din atacurile criminalului, câteva teorii desfășurate la final (chiar dacă există inexactități clare), dar, în linii mari, filmul este mai degrabă despre ancheta ziaristică în toată splendoarea sa.

Ce mi-a plăcut mult? Dialogurile, emoțiile transmise, dar mai ales o idee transpusă de unul dintre suspecții pe caz. Acesta îi aruncă Lorettei o frază pertinentă chiar și acum: Crezi că prinzându-l se va termina? Crezi că e un singur ucigaș? Fiecare bărbat poate deveni el, acel Ucigaș din Boston.

Totuși, unele momente slabe ale filmului mă fac să-i scad nota. De exemplu, mi-ar fi plăcut să explorez dimensiunea personală a suspecților, să văd cum evoluează viața jurnalistelor. Cred că astfel de elemente ar fi completat armonios ideea filmului. În rest, am avut un vag sentiment de amestec între „Zodiac” și „Changeling”, pe segmentul de atmosferă și imagine.

„Ucigașul din Boston” este, deci, un film despre cariera jurnalistelor de investigație, despre fricile femeilor în fața necunoscutului și despre violența latentă care se face simțită aproape oriunde în orașele mari, un loc unde oricine poate să-ți bată la ușă.

Disponibil pe Disney+.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: https://www.heavenofhorror.com/reviews/boston-strangler-hulu-thriller/, https://www.pluggedin.com/movie-reviews/boston-strangler-2023/)

Articole similare

BUZZ IFF: The First Two (2023) – Sfârșit de vară în Budapesta

Jovi Ene

Anatomia unui divorț: Marriage Story (2019)

Dan Romascanu

Borat Sequel-ul: Borat Subsequent Moviefilm (2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult