1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Chariots of Fire (1981)

Chariots of Fire (1981) – Carele de foc
Regia: Hugh Hudson
Actori: Ben Cross, Ian Charleson, Nicholas Farrell, Ian Holm

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe Tamada.ro.

Era o vreme cand sportul insemna cu totul alt lucru decat in zilele noastre: cand orice mic efort era extraordinar de greu, cand totul insemna vointa si putere, cand banii nu aveau valoare in acest domeniu, ci propria personalitate, propriile dorinte si aspiratii, cand atletii puteau misca muntii din loc numai cu puterea muncii. Cand nu conta atat tara, cat propria credinta, cand nici macar regele, regina sau printul mostenitor nu iti schimbau adevaratele sentimente si ambitii.

Erau timpuri cu adevarat impresionante. Atletii alergau pe plaje, fugeau dupa masini sau motociclete, primeau ordine prin megafoanele timpului sau aveau fiecare cate o lopetica, pana si la Jocurile Olimpice, cu care isi construiau cat mai bine startul in marile finale, in zgura umeda a pistelor de curse. Totul era real, locurile erau pline de noroi, sportivii nu erau speriati de adversari, de faima sau banii lor, traspiratia era pe fiecare chip pentru ca nu cunosteau metodele “neortodoxe” aduse de posibilitatile financiare ale ultimilor ani.

In aceste timpuri, dinaintea Jocurilor Olimpice de la Paris din 1924, doi atleti din Marea Britanica lupta fiecare pentru propria sa cauza. Eric Liddell (Ian Charleston) este un crestin devotat care constientizeaza ca este ultima lupta departata de Dumnezeu a vietii sale. In fiecare duminica, el predica pentru pace si iubire intru Dumnezeu, iar in cursul saptamanii alearga, joaca rugby, totul cu scopul de a castiga pentru crestinatate si pentru tara sa o medalie olimpica, pentru ca apoi sa plece ca misionar crestin in China. Nu vrea sa dezamageasca pe nimeni, desi curand va da si peste acest obstacol: isi dezamageste prietena, care il doreste acasa, fara sacrificii inutile si, inaintea Jocurilor Olimpice, se afla in fata dilemei vietii: isi va servi tara sau pe Dumnezeu, prin acceptarea sau respingerea unei probe de atletism intr-o zi de duminica?

Pe de alta parte, il avem pe evreul Harold Abraham (un remarcabil Ben Cross), provenit dintr-o familie bogata cu radacinile in Lituania, care totusi doreste sa isi infranga aparenta inferioritate provocata de originea etnica, prin dorinta de a excela la tot ceea ce intreprinde. Ajunge astfel student la drept, participant de seama in corul universitatii si unul dintre cei mai buni atleti ai Angliei, din partea Universitatii din Cambridge. Pierzand prima cursa importanta in fata lui Eric Liddell, isi reconstruieste cariera impreuna cu antrenorul Mussabini, un arabo-italian controversat, dar profesionist al timpului si incearca, intr-o echipa parca niciodata recunoscuta cu Liddell, sa ii invinga pe americani la Olimpiada de la Paris.

Sa nu uitam si coloana sonora a acestui film, compusa de inegalabilul Vangelis, pentru care a castigat, de altfel, si premiul Oscar. Ritmurile sacadate ale muzicii sale instrumentale atunci cand vedem cursele importante de atletism sau pregatirea de pe plajele Marii Britanii, in paralel cu muzica alternanta a studentilor englezi dau o senzatie de mare calitate si construiesc frumos reusita acestui film. Castigator  a patru premii Oscar (cel mai bun film, cea mai buna coloana sonora, cele mai bune costume si cel mai bun scenariu original), este un film de referinta pentru cinematografia britanica.

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe Tamada.ro.

Nota: 9.5/10

Articole similare

Seraphine (2008)

Dan Romascanu

Să nu renunți la speranță!: Örök tél (2018) la Cinepolitica 2019

Delia Marc

Prin blogosfera cinefilă (1 – 7 iunie 2015)

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult