Filme Filme europene

Adevărul cu orice preț? – 5 Minute (2019)

5 Minute (2019)
Regia: Dan Chișu
Distribuția: Mihai Calin, Diana Cavallioti, Emanuel Parvu, Adrian Titieni

Trei instituții fundamentale ale statului și ale societății românești sunt supuse unui examen nemilos în ‘5 minute’, filmul din 2019 al lui Dan Chisu, care a deschis ediția din acest an al Festivalul Filmului Românesc în Israel: presa, jandarmeria și familia. Niciuna dintre ele nu-l trece cu succes, filmul prezentând imaginea unei societăți în criză și care are mari dificultăți în a-și aborda în mod sincer și constructiv conflictele. Cinematografia românească în schimb și regizorul-scenarist Dan Chisu în special înregistrează în opinia mea un succes cu acest film care combină analiza și critica socială cu o intrigă bine construită, bazat pe un scenariu inteligent, cu personaje veridice, bine conturate și excelent interpretate. ‘5 minute’ este în opinia mea un film de maturitate al unui cineast care se află la vârful capacităților sale creatoare.

Povestea filmului se bazează pe evenimente autentice și senzația de realism este accentuată de la prima scenă, în care spectatorii familiari cu peisajul Bucureștilor pot vedea locuri arhi-cunoscute din centrul Capitalei. Proiecția unui film cu tematică LGBT este întreruptă de un grup de extremiști care protestează violent. Este chemată jandarmeria, dar aceasta intră cu întârziere în sală, și în timpul acestor minute fatale, în busculada creată, un tânăr activist este grav rănit. În timp ce acesta se află în comă în spital, presa și mediile de comunicare aduc cazul în centrul știrilor. Conflictul principal se dezvoltă între reportera de televiziune Liliana Calomfir care este dispusă să meargă oricât de departe pentru a dezvălui vina jandarmilor care au intervenit prea târziu și Nicu Holban, șeful echipei de jandarmi, un bărbat cu multe merite în trecutul său, inclusiv acte de eroism în salvarea de vieți omenești, dar și cu prejudecați homofobice și probleme în propria sa viață de familie. Disputa dintre cei doi este nu neapărat, sau nu numai, o dispută intre cele două instituții – televiziunea și jandarmeria – ci capătă și tente personale.

Corupția, superficialitatea, imoralitatea în comportament și în limbaj par endemice în ambele instituții. Scenaristul Dan Chisu a ales să se concentreze pe viața familiei Holban care pare și ea să se destrame, la fel ca și instituția pe care o servește capul familiei. Despre ziaristă aflăm mult mai puțin, admirăm lupta ei pentru a realiza un reportaj cu priză la public și cu respectarea adevărului jurnalistic, spre deosebire de șeful ei preocupat doar de căutarea senzaționalului și dispus la compromisuri cu autoritățile. Pe măsură ce acțiunea avansează apar semne de întrebare și în legătură cu metodele folosite de reporteră. Ea rămâne totuși personajul pozitiv al poveștii, pare să-și pericliteze cariera pentru a dezvălui adevărul, dar acesta în final s-ar putea să nu fie conform cu ceea ce se aștepta ea.

‘5 minute’ este filmat și montat în stil reportericesc, alert, cu ritm și tensiune. Tehnica filmului în film este folosită de câteva ori cu eficiență. Jocul actorilor este remarcabil. Diana Cavallioti domină ecranul prin prezență și charismă în rolul reportei. Rolul cu adevărat complex este însă cel al ofițerului de jandarmerie jucat de Mihai Calin. El crează un personaj ale cărui trăsături negative le cunoaștem bine din viață, însă cunoaștem și sursele defectelor sale, ceea ce până la urma determina un fel de empatie stranie cu un personaj negativ, lucru foarte dificil de realizat în acest gen de filme. Emanuel Pârvu și Adrian Tițieni realizează roluri secundare solide. O mențiune specială se cuvine și Elvirei Deatcu în rolul soției prinse la mijloc în vârtejul evenimentelor, încercând să salveze ceea ce poate fi salvat din onoarea soțului și echilibrul familiei. ‘5 minute’ este un film semnificativ extras din realitatea românească de astăzi. Vizionare recomandată.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.iqads.ro/articol/52647/5-minute-in-regia-lui-dan-chisu-lansat-oficial-in-20-noiembrie)

Articole similare

Prin blogosfera literară (29 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015)

Dan Romascanu

Trei femei: Filles de joie (2020)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (10 – 16 iunie 2013)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult