Carti Carti pentru copii Recomandat

Cărți pentru copii: Bondărel învață să zboare

”Bondărel învață să zboare”, de Britta Sabbag, Maite Kelly și Joelle Tourlonias

Editura Corint Junior, Colecția Povești ilustrate, București, 2017
Traducere din limba germană de Teodora Nicolau

Uite că am aflat un lucru nou: conform legilor naturii, bondarii au aripi prea mici ca să poată zbura. Cu toate acestea reușesc să zboare și, de multe ori, să sperie prin dimensiuni și bâzâit copiii și adulții. Bondărel are aproape aceeași problemă, fiind deseori ridiculizat de colegii săi de la grădinița gâzelor pe motivul că nu ar putea zbura niciodată. Chiar din primele pagini, Albinuța Bâz și viespea Viorela zboară pe lângă el, stârnind nori de praf, făcându-i în ciudă:

Te grăbești spre casă? Cu aripioarele tale firave, n-o să poți zbura niciodată!”

Numai că Bodnărel nu are numai colegi ironici, ci și prieteni și este nevoie de un lung proces de meditații și discuții pentru a-și da seama că există dreptate în lume și pentru el, că va veni momentul în care va zbura și va intra cu adevărat în rândul gâzelor zburătoare. Astfel, eroul nostru va afla de ce aripile libelulei sunt așa de mari, de ce buburuza le are roșii cu puncte negre, ba merge chiar și la preot (Popa Muscă 😀 ) sau la doctor (Dr. Paul Picioroange) pentru întrebări lămuritoare. Ajunge și la insectele care nu pot zbura, precum greieruța Steluța, care îi cântă:

”Când ți se pare că ai rămas singur-singurel
Și te simți neînsemnat și tare mititel,
Mergi pe drumul tău.
Ai să vezi, ai să vezi,
O să înțelegi, pe cuvânt să mă crezi. 
Fiecare este diferit.
Are rostul lui, are rostul lui.”

Cele trei nemțoaice care au scris și ilustrat această carte arată că pot fi și amuzante, dar cartea în ansamblul ei este o pildă despre acceptarea propriei persoane și a felului în care fiecare dintre noi este unic în felul său și diferit de toți ceilalți, dar și despre curajul asumării propriei identități. Aș putea spune că volumul poate fi citit oricărui copil, de orice vârstă, dar va fi înțeles și apreciat mai mult de cei în vârstă de peste cinci ani.

Puteți cumpăra cartea: Editura Corint/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (9 – 15 ianuarie 2017)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (15 – 21 iulie 2013)

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (20 – 26 mai 2013)

Dan Romascanu

1 comment

Claudia 2 mai 2017 at 12:05

Recent tot caut carti pentru cel mai dar cu o lectie pentru el, asa ca aceasta carticica pare sa fie una foarte buna:)! Multumesc!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult