Stiri

Un cartuș de Kent și un pachet de cafea pe CINEPUB

201521043_1_IMG_FIX_700x700Joi, 12 mai, în ziua în care cel mai recent film al lui Cristi Puiu, Sieranevada, a fost proiectat în Premieră Mondială la Cannes, platforma online CINEPUB a lansat scurtmetrajul ”Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”, semnat de regizorul emblematic al Noului Val Românesc.

A început să facă film fascinat fiind de Jim Jarmusch, înainte de ‘89 vedea ”în buclă” Down by Law, înregistrat pe o casetă video de matușa lui din Anglia și trimis ilegal în România. Acum, cel mai recent film al său, Sieranevada, este selecționat în competiție la Cannes. Printre alții… în competiție este… Jim Jarmusch.  

“M-am apucat să fac cinema pentru că mi-a plăcut Jarmusch. De-aia am făcut scurtmetrajul (n.r. Un cartuș de Kent și un pachet de cafea) – exact ca un omagiu la Coffee and Cigarettes” (Cristi Puiu, în cadrul evenimentului O seară cu Cristi Puiu, organizat de CINEPUB în parteneriat cu Scena9).

”Mi se pare mișto că e Jarmusch”, spune Cristi Puiu despre Competiția celebrului festival de pe Croazetă.     ”Când am fost cu Lăzărescu la Cannes, în anul ăla era și Jarmusch în competiție. Și m-am dus la el… și eu… un românache. Și i-am dus DVD-ul cu scurtmetrajul meu. Mi-era și rușine să mă duc. Să zic: știți, eu… am luat și eu un premiu acuma, deci uitați-vă la mine mai serios.”

Românache fusese în competiție la Berlin și nu luase chiar orice premiu, ci Ursul de Aur pentru ”Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”. Între timp, românache a mai câștigat un premiu la Cannes, iar acum se află în competiție pe Croazetă alături de Jarmusch.

”Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” dezvoltă relația dintre un tată și mult prea ocupatul său fiu. O scurtă întâlnire dintre cei doi arată două generații cu mentalități diferite, dar care totuși se ghidează după același principiu: un cartuș de Kent și un pachet de cafea pot face diferența atunci când vrei să te angajezi.

Un cartuş de Kentconţine cheia tuturor filmelor pe care le-am făcut, ideea e că pentru oameni nu există nicio ieşire, nu există nicio salvare. Omul e obligat să funcţioneze într-un fel dat, într-o lume dată, care e mică şi obosită, şi asta e tot”. (octombrie 2005, preluare de pe Aarc.ro).

În afara scurtmetrajului ”Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”, pe CINEPUB puteți urmări alte două filme semnate de Cristi Puiu: ”Moartea domnului Lăzărescu” și ”Marfa și banii”.

Cinepub.ro (www.cinepub.ro) este singurul portal de cinema românesc online, distribuit gratuit și cu acordul legal al producătorilor și cineaștilor independenți, cu premiere în fiecare joi seara, de ficțiune, documentar sau animație, scurt sau lungmetraj.

thumb_play

Articole similare

Teatrul Arte dell’ Anima: „Iubeşte-mă…AMERICA!”, pe 28 februarie

Jovi Ene

Lansare de carte: Vâltoarea minţii în adolescenţă şi Lecţiile parentajului sensibil

Jovi Ene

Festivalul de Film Istoric Râşnov 2011

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult