Editorial Recomandat

Cele mai bune cărți citite în 2012

Acasa pe Campina ArmaghedonuluiDe aceste sărbători, ne-am gândit să vă oferim altfel de topuri. Topuri personale, aşa cum v-am obişnuit, izvorâte din experienţa literară şi cinefilă a acestui an.

Primul astfel de top se intitulează simplu „Cele mai bune cărţi citite în 2012″: nu cărţi publicate anul acesta, nu cărţi editate sau reeditate în 2012, ci pur si simplu cărţi care, trecute prin experienţa lecturii fiecăruia dintre noi, ni s-au părut excepţionale, chiar dacă ele au apărut pe piaţă acum 100 de ani.

Au răspuns prezentei anchete Dan, Mihaela şi Jovi.

Dan:

1. Marta Petreu – Acasa, pe Campia Armaghedonului: un roman solid, descendent din traditia ardeleana, dar si o carte foarte personala in care personajul central feminin este mama povestitoarei, eroina a istoriei zbuciumate asa cum este traita intr-un sat ardelenesc in ultimii 80 de ani, dar si a conflictelor religioase si de familie care sfasaie si dezbina personajele si lumea in care traiesc.

2. Haruki Murakami – 1Q84: un roman complex si fantastic, descriind o lume alternativa si paralela, pe care cititorul o descopera treptat, cu toate asemanarile si deosebirile fata de lumea in care traim.

3. Octavian Soviany – Viata lui Kostas Venetis: o carte damnata despre un personaj bantuit de demoni, in care se parcurge in lung si in lat o Europa a secolului 19, asa cum nu ati cunoscut pana acum nici in literatura romana si poate nici in cea universala.

4. Lavinia Betea – Lucretiu Patrascanu, Moartea unui lider comunist: o carte de istorie care se citeste cu sufletul la gura, descriind in mod detaliat o intreaga epoca prin prisma biografiei unuia dintre cele mai controversate si mai tragice personaje ale sale, o radiografie a ascensiunii comunismului si a  oamenilor care l-au facut posibil in Romania.

Mihaela:

regina-sudului-17341. Regina Sudului, de Arturo Pérez-Reverte – un roman tulburator in care realitatea se transforma, sub pana autorului, intr-o fictiune surprinzatoare, cu un personaj desprins din viata reala si metamorfozat cu maiestrie intr-un erou literar, o femeie capabila de orice pentru a supravietui intr-o lume in care altii incearca sa-i controleze destinul.

2. Vanatorii de zmeie, de Khaled Hosseini – o explorare a ororilor razboiului, o poveste a unui om care trebuie sa-si depaseasca frica din trecut pentru a-si salva viitorul, o poveste a legaturilor de familie marcate de regret si remuscare.

3. Cel care ma asteapta, de Parinoush Saniee – o fresca a culturii si traditiilor Iranului  dezbinat de conflicte politice si religioase, o poveste impresionanta despre o femeie si lupta ei pentru a supravietui intr-o societate instabila si nesigura.

Jovi:

Sindromul de panica in Orasul Luminilor1. Sindromul de panică în Oraşul Luminilor, de Matei Vişniec. Nu mă aşteptam ca această carte să fie cea mai bună citită de mine în 2012. Am luat-o neîncrezător în mână, aproape forţat şi nu m-am mai putut desprinde lumea din ea. Este un roman excepţional, care îmbină propriile senzaţii şi trăiri ale autorului, care este el însuşi un personaj, cu o lume imaginară plină de personaje excelent descrise şi construite, în care literatura şi cultura au locul principal.

2. Zilele regelui, de Filip Florian. Poate dacă citeam romanul lui Filip Florian spre sfârşitul anului, era cea mai bună carte. Detronată însă neaşteptat de Matei Vişniec, rămâne pentru mine unul dintre cele mai bune romane ale literaturii române. Din toate timpurile. Iar Filip Florian este autorul pe care îl voi urmări cu fiecare carte pe care o va scrie. Aşa cum am făcut şi cu „Toate bufniţele”.

3. Sunt o babă comunistă!, de Dan Lungu. Despre acest roman, am scris că „ar trebui să fie predat la şcoală, aprofundat şi apoi explicat pe larg părinţilor şi bunicilor noştri, dar şi celor care sunt prea tineri şi care consideră că perioada comunistă a fost o „binefacere”.”

4. Tinereţe. Scene de viaţă provincială, de J.M. Coetzee. O altă descoperire a acestui an a fost laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, J.M. Coetzee. Memoriile sale, în trei volume până în acest moment, sunt o delectare pentru cititor, iar eu m-am simţit cel mai apropiat de al doilea volum, Tinereţe, o capodoperă despre condiţia scriitorului aflat la începutul carierei.

Şi, în final, provocarea noastră: Care sunt cele mai bune cărţi citite în 2012 pentru dvs.?

Articole similare

Un secol prin deșert: Cartea numerilor, de Florina Ilis

Dan Romascanu

Robocop (1987)

Jovi Ene

Un miliard de ani pana la sfarsitul lumii, de Arkadi & Boris Strugatki

Dan Romascanu

1 comment

ReginaBuburuza 26 decembrie 2012 at 14:34

Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt
Padurea norvegiana de Haruki Murakami

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult