Filme Filme europene

Semnele evidente ale unui talent uriaș: ¿Qué he hecho yo para merecer esto? (1984)

¿Qué he hecho yo para merecer esto? (1984)
Regia: Pedro Almodóvar
Distribuția: Carmen Maura, Gonzalo Suárez, Luis Hostalot

‘¿Qué he hecho yo para merecer esto?’ (sau ‘What Have I Done To Deserve This?’ în engleză) realizat în 1984 este unul dintre filmele primului deceniu al carierei cinematografice a lui Pedro Almodovar, dacă nu am greșit numărătoarea al cincelea său film de lungmetraj. Regizorul care în tinerețe nu avusese bani să studieze cinematografie și oricum nu avea nici unde să o facă, deoarece regimul lui Franco închisese școlile de film își încerca la începutul anilor ’80 talentul și își potolea setea de a face filme, experimentând forme de exprimare artistica și testând limitele libertății recent dobândite împreună cu țara sa ieșită din somnul dictaturii. ‘What Have I Done To Deserve This?’ nu arată deloc ca filmul unui începător și chiar dacă nu are încă plenitudinea și rotunjimea artistică a celor mai bune filme ale sale de mai târziu arata fară niciun dubiu ca un film de Almodovar: îndrăzneț, omenesc, haios, colorat, autobiografic, și în plus principalele personaje care se bucură de interesul regizorului și ne cuceresc inimile sunt femei. Toate semnele imensului său talent sunt deja prezente.

Eroina principală a filmului este Gloria (Carmen Maura), o femeie care trăiește într-o suburbie aglomerata a Madridului și robotește de dimineața până noaptea în munci menajere pentru a susține o familie compusă dintr-un soț șofer de taxi cam leneș și interesat de tot felul de escrocherii și falsuri, o soacră cultă și analfabetă (da, există asemenea persoane, cel puțin la Almodovar), doi băieți din care unul face trafic de droguri și celălalt este gay, cărora li se adaugă pentru o vreme și o șopârlă. Singura prietenă a Gloriei este Cristal (Veronica Forque), o prostituată creativa (altă marcă Almodovar). Mai fac parte din intrigă un scriitor care visează să publice falsele jurnale ale lui Hitler și câțiva polițiști. O lume surmenată, isterică, grotescă, patetică, dezorientată, în care fiecare își caută fericirea, refugiul sau pur și simplu încearcă să supraviețuiască. Doar unii dintre ei reușesc.

Nimic nu se petrece așa cum ne așteptam și cum cunoaștem în universul nostru cotidian. Lumea lui Almodovar are logica sa și ne antrenează într-o experiență cinematografică absurdă și colorată și una emoțională poate naivă dar permanent autentică. Eroii filmelor sale sunt personaje pe care rar le putem întâlni în viața cotidiană, dar cu care ne putem identifica fără probleme. Interpretările actoricești sunt magnifice, în special cea a lui Carmen Maura care pare descinsă dintr-unul dintre filmele neo-realiștilor italieni realizate cu două sau trei decenii înainte. ‘What Have I Done To Deserve This?’ este un film de care ne putem bucura și astăzi fie că este vorba despre prima vizionare, fie că îl revedem după 36 de ani de la realizare. El păstrează încă evidente (în muzică, în imagine) multe dintre elementele cinematografiei populare din care s-a inspirat Almodovar dar le filtrează, le prelucrează și le oferă spectatorilor într-o formă cum nu se văzuse încă pe ecranele spaniole și ale lumii. O vizionare recomandată.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Slideshare.net)

Articole similare

Happy End (2017) – Final fericit

Delia Marc

Pe cele două maluri ale lacului: Moka (2016)

Dan Romascanu

Landing on Their Feet (2017) – Noflot al HaRaglayim

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult