Filme Filme americane Recomandat

Amistad (1997)

Amistad (1997)
Regia: Steven Spielberg
Actori: Morgan Freeman, Anthony Hopkins, Matthew McConaughey, Djimon Hounsou

De-a lungul timpului, Steven Spielberg a surprins lumea cu filme extraordinare, unele dintre ele cu subiect istoric incitant pe care l-a readus in atentia marelui public. Amistad pleaca de la un asemenea fapt istoric real, dar destul de putin cunoscut, respectiv revolta sclavilor de pe vasul cu acelasi nume, capturarea lor de catre americani si procesul iscat pentru libertatea lor, care a facut valuri in acel timp (1839) in Statele Unite ale Americii.

Ei au fost aparati la instanta suprema de insusi John Quincy Adams, fostul presedinte al tarii, ajuns acum la o varsta venerabila, interpretat de Anthony Hopkins, intr-un rol plin de substanta si plin de implicare, chiar daca aparitia sa este relativ scurta la un film de doua ore si jumatate.

Anthony Hopkins

In acele timpuri, dupa declaratia de independenta din Statele Unite, exita premisa procesului civil american intre statele din Nord si cele din Sud, una dintre principalele cauze fiind abolirea sau nu a sclavismului. Se ajunsese deja la o conventie tacita si anume ca puteau fi sclavi doar cei nascuti sclavi, iar aducerea unora noi din Continentul Negru era interzisa. Existau deja oameni care isi daruisera viata pentru abolirea sclaviei in America, multi dintre acestia fiind scalvi eliberati. In acest moment, aparitia unui vas cu negri care isi ucisesera noii stapani, Amistad, in apele teritoriale americane si capturarea lor da prilejul pentru deschiderea unui proces pentru liberarea lor ce va constitui un precedent in istoria justitiei americane.

Procesul inceput si povestea lui in film se concentreaza doar pe pledoariile si culisele celor aflati de partea sclavilor si anume Theodore Joadson (Morgan Freeman), un fost sclav eliberat si ajuns acum un om invatat, pe tanarul avocat Baldwin (Matthew McConaughey), dornic de afirmare si constient ca acesta este cazul care ii poate schimba viata si cariera, dar mai ales pe negrul Cinque (Djimon Hounsou), unul dintre cei care doresc eliberarea si considerat capetenia lor.

Amistad

Prestatia acestui actor este remarcabila prin auteticitatea de care da dovada, prin forta lui expresiva, in special pentru ca dialogurile dintre ei se duc in limba originara africana mendi. Dupa ajungerea procesului la Curtea Suprema, de partea cauzei este atras si fostul presedinte John Quincy Adams, un adept al abolitianismului.

Filmul impresioneaza prin mai multe lucruri, dar in principal pentru spiritul de dreptate si de justitie umana pe care il transmite, pentru interpretarea de marca a actorilor principali (cum ar fi, de exemplu, Matthew McConaughey, intr-unul dintre cele mai serioase si bun prestatii ale sale), Anthony Hopkins fiind nominalizat la premiul Oscar in anul 1998 pentru acest rol, pentru o punere in scena dificila a lui Spielberg, dar cu atat mai reusita. Una peste alta, un film de referinta.

Nota: 9/10

Articole similare

Dragoste și opulență: The Age of Innocence (1993)

Dan Romascanu

O bijuterie: L’homme du train (2002)

Dan Romascanu

O undiță pentru bunicul meu, de Gao Xingjian

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult