Filme Filme americane

Un rollercoaster din aur: Gold (2016)

Gold (2016) – Goana după aur
Regia: Stephen Gaghan
Distribuția: Matthew McConaughey, Edgar Ramírez, Bryce Dallas Howard

‘Gold’, filmul din 2016 al regizorului Steven Gaghan, are ca personaj principal un fel de anti-erou american. Personajul este derivat din poveștile ascensiunilor sociale și economice (‘rags to riches’) care concretizează cinematografic visul american. Capitalismul ultra-liberal al sfârșitului de secol 20 și al începutului de secol 21 a generat însă și câteva cazuri de ascensiuni fulgerătoare urmate de cele mai multe ori de căderi la fel de rapide și de spectaculoase ale unor afaceri frauduloase care au profitat de concurența acerbă și de lipsa de reguli și de controale în anumite sectoare ale industriei, comerțului sau finanțelor pentru a face și desface averi imense peste noapte. Eroii sau anti-eroii acestor povești au plătit prețuri personale uriașe și au lăsat în urma lor și foarte numeroase victime, oameni care și-au pierdut economiile de o viață, familii distruse și împinse sub limita sărăciei. ‘Gold’ aduce pe ecran o asemenea poveste, bazată pe un caz real, petrecut însă în… Canada.

Kenny Wells descinde dintr-o dinastie de prospectori. Washoe Mining, firma înființată cu generații în urma, îi revine moștenire, dar câțiva ani după moartea tatălui este în totală ruină. Urmând o informație apărută într-un vis (chiar așa!) decide să-și învestească ultimii bani pentru a călători în Indonezia și a relua legătura cu o veche cunoștință, geologul Michael Acosta, și a-l convinge să înceapă căutarea unui filon de aur în munții și junglele arhipelagului. După destul de multe aventuri cei doi par să fi găsit El Dorado-ul visat. Kenny se întoarce în America unde nu numai că reconstituie firma dar devine o adevărată vedetă a lumii prospectorilor și a finanțelor, lansându-și compania la bursă. Afacerea este evaluata în sute de milioane sau chiar miliarde de dolari. Politica și legile dure ale finanțelor nu sunt însă mai ușor de controlat decât prospecțiunile geologice. Vor urma căderi și reveniri spectaculoase în activitatea firmei și în viața personala a personajului, confruntat cu succesul rapid și cu catastrofe abisale.

În rolul lui Kenny Wells apare Matthew McConaughey, un actor extrem de talentat și de versatil, căruia rolul prospectorului i se potrivește minunat. Personajul său este obsedat de profesie, dar mai ales de continuarea tradiției familiei. El își trăiește aventura ca pe o experiență într-un rollercoaster în care acum este pe culmile succesului și în scurt timp se poate prăbuși, oscilând între a fi un erou al capitalismului și apoi suspect de fraudă și răspunzător de ruina a mii de oameni, doar pentru a reveni permanent. O revelație este și Edgar Ramirez în rolul prietenului geolog, a cărui privire întunecată ascunde umbre și secrete. Mi-a plăcut și felul în care Bryce Dallas Howard a abordat rolul prietenei lui Kenny, cea care îi oferă sprijinul și la început de drum și în momentele grele, chiar daca relația nu este nici ea ferită de crize extreme. Secvențele care se petrec în Indonezia sunt excelent filmate și spectaculoase vizual. Contrastul dintre extrema sărăcie și pericolele lumii a treia și interioarele luxoase ale comerțului și finanțelor construite din exploatarea resurselor acesteia nu are nevoie de comentarii explicite. Se poate discuta și despre final, dar nu o voi face din motive evidente. ‘Gold’ este biografia unui anti-erou al unei lumi în criză. Merită vizionarea.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.traileraddict.com/gold-2016/poster/3)

Articole similare

Prin blogosfera literara (6 – 12 mai 2013)

Dan Romascanu

Filme noi pe Netflix în octombrie 2022

Jovi Ene

O bijuterie: L’homme du train (2002)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult