Carti Memorii jurnale

Cum am scris istorie în Turul Franței: „Tour de Force”, de Mark Cavendish

„Tour de Force”, de Mark Cavendish
Editura Pilot Books, București, 2023
Traducere de Anca Maria Iosif

Sprinterii nu sunt cei mai apreciați cicliști de către telespectatori, aceștia din urmă concentrându-se pe etapele mai spectaculoase, cele din munți, unde rutierii de clasament general sunt în prim-plan, așa cum sunt și în etapele de contratimp. Dar nu e tocmai așa, pentru că, citind despre spectaculosul și miraculosul an 2021 al lui Mark Cavendish, ne vom face în mod sigur o altă părere despre reușitele, chinurile, suferințele, pregătirea draconică, tehnica și organizarea sprinterilor.

Britanicul era deja, la începutul anului 2021, unul dintre cei mai mari sprinteri din toate timpurile, fapt recunoscut de toți colegii și oamenii din interiorul sportului, mai ales având în vedere nenumăratele sale victorii. Numai că împlinise deja 35 de ani și se afla în pragul retragerii, după cinci ani de chin (boală, pandemie, lipsă de victorii). Foamea de victorii nu dispăruse, dorința de reușită era încă prezentă la cote mari, așa că revenirea sa în cadrul echipei Deceuninck, cu mare noroc și cu sprijinul unor prieteni care mai credeau încă în el, a reprezentat un declick care a schimbat atât finalul carierei sale, cât și istoria ciclismului.

Despre asta vorbește Mark Cavendish în această autobiografie care are în centrul Marele Tur al Franței, despre șansă, reușită, succes și chinurile prin care trebuie să treacă mintea și corpul pentru a avea parte de ele. Norocul i-a surâs la finalul anului 2020, dar începutul anului 2021 nu i-a adus multe victorii într-o echipă construită pentru succes. Era oricum considerat al treilea sprinter al echipei și nu era în cărți pentru Turul Franței, dar planetele s-au aliniat, Sam Bennett s-a accidentat și Mark Cavendish a fost chemat de urgență în cel mai important eveniment al ciclismului mondial.

„În ciuda emoțiilor, mă entuziasmam la ideea de a fi înapoi la Turul Franței. După trei ani departe de el, uiți cum e, că e la un cu totul alt nivel. Standardul chiar e sus în Turul Mondial, la Clasice și alte curse mari în etape precum Giro și Vuelta, dar Turul, din nou, e la un alt nivel, e unic în toate felurile posibile. E un alt stil de concurs. Viteza e mereu mai mare, pentru că este vorba de cei mai buni rutieri care concurează în forma lor de top, în locuri legendare pentru cursele de ciclism, urmăriți de cel mai larg public al sezonului. Nimic nu se compară cu asta.” (pag. 102)

Mai departe, Cav se concentrează în volumul său pe o relatare fidelă a celor 21 de etape ale Turului Franței din 2021, cel în care el a făcut istorie: cu ajutorul unei echipe excelente – Deceuninck, reușește patru victorii de etapă și îl egalează pe legendarul Eddy Merckx ca număr de victorii în Marele Tur. O reușită complicată, plină de hopuri, obstacole, momente de suferință cumplită și de euforie la cote nemaiîntâlnite.

Cav este, cum spuneam, sprinter și momentele de cumpănă pentru această categorie de cicliști sunt mai numeroase și mai complicate decât în cazul altora. În cazul etapelor care se termină la sprint, sunt necesare o organizare impecabilă, o echipă completă, care să aibă un manager cu viziune și cel puțin un lansator de excepție (Michael Mørkøv a jucat acest rol în 2021), plus forță, picioare de oțel, viteză și nebunie. În cazul etapelor cu finiș în cățărare, de cele mai multe ori, sprinterii rămân cu mult în urmă, se formează un așa-zis grupetto, grupul întârziaților care se luptă cu limita de timp, în care trebuie să ajungă pentru a nu fi descalificați. Se întâmplă deseori ca cel care se află în Tricoul verde (cel mai sprinter la puncte al Turului) să nu ajungă la Paris pentru că a suferit mult pe o cățărare emblematică din Alpi sau Pirinei și nu a reușit să termine etapa la timp.

Și Mark Cavendish a avut un tur 2021 complicat, în ciuda celor patru victorii de etapă și a Tricoului verde cu care a ajuns la Paris. Dar echipa s-a strâns în jurul său, l-a protejat atunci când era pe munte, l-a impulsionat la etapele de contratimp și l-a ajutat enorm la victorii. O reușită colectivă, pe care el o recunoaște deseori ca atare.  

„Tour de Force” este o carte care îi va încânta pe pasionații de sport, de ciclism, dar care demonstrează, pentru orice persoană, că după eșecuri pot veni și victorii, că dacă te pregătești intens poți reuși în orice domeniu în ciuda obstacolelor. Și că nu poți reuși aproape niciodată fără o echipă impecabilă în spate.

Puteți cumpăra cartea: Editura Pilot Books/Libris.ro/Cartepedia.ro.

(Sursă imagini: PilotBooks.ro, https://www.eurosport.com/cycling/mark-cavendish-targeting-sprint-success-in-return-to-action-with-deceuninck-quickstep-at-tour-of-den_sto8485040/story.shtml)

Articole similare

Hotel Ambos Mundos, de Vintilă Mihăilescu

Jovi Ene

Trei poezii din ”Când ai sufletul plecat”, de Alexandru Roșu

Jovi Ene

10 lucruri inedite despre religie și istorie, pe care le-am învățat de la Simon Sebag Montefiore

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult