Filme Filme europene

Tatăl vitreg capitalist: El buen patrón (2021)

El buen patrón (2021)
Regia: Fernando León de Aranoa
Distribuția: Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor

Mulți dintre cei care au lucrat într-o firma capitalistă au auzit fraza pe care rostește obsesiv Julio Blanco, eroul principal din ‘El buen patrón’ (titlul este tradus în engleză ca ‘The Good Boss’), filmul din 2021 al regizorului spaniol Fernando León de Aranoa: ‘Suntem ca o familie și voi sunteți ca frații sau copiii mei’. Fraza din film se referă la fabrica de cântare al cărei proprietar este Blanco, dar ea a fost rostită de sute de mii sau milioane de proprietari, directori, sau manageri ale unor firme capitaliste. Ea reflectă nu numai o concepție paternalistă care încearcă să camufleze sau să altereze relațiile de muncă dintre proprietari și lucrători, șefi și subordonați ci și o atitudine care atunci când lucrurile merg bine este acceptata de majoritatea salariaților, dar care este pusă la grea încercare în momentele de criză. ‘El buen patrón’ abordează această problemă cu o nuanță satirică, dar la sfârșitul proiecției nici unul dintre spectatori nu poate rămâne cu impresia că lucrurile s-au aranjat, în pofida unui fals happy-end.

Don Julio Blanco este proprietarul unei fabrici și un maniac al controlului. Cunoaște fiecare detaliu și fiecare salariat al fabricii. Se erijează în patron-părinte, dar nu este clar dacă titlul de Don vrea să fie un semn de respect sau mai degrabă de control violent al fabricii și al salariaților ei. Spune – în glumă aparent – ca și salariații îi aparțin, și în unele momente se comportă ca și cum aceștia ar fi proprietatea să. Îi ajută folosind un sistem de relații care include politicienii, poliția, presa dar și pretinde din partea lor fidelitate absolută. Atunci când trebuie să concedieze o parte dintre ei le ține discursuri bombastice și le dă despăgubiri jalnice. Conflictul se declanșează atunci când Jose, un muncitor concediat refuză să accepte acțiunile patronului, locul său de muncă fiind mai important pentru el chiar decât banii. Confruntarea care se declanșează îi pică lui Don Julio cum nu se poate mai prost: o inspecție urmează să viziteze fabrica pentru a o declara sau nu intrepindere model, șeful producției face greșeli peste greșeli fiind preocupat de soția care îl inșala, și mai apare și tentația prezenței unei interne tinere și atrăgătoare. Stabilitatea situației sale materiale și familiale pare a fi amenințată. Niciun mijloc nu este exclus pentru a restabili echilibrul. În definitiv, este vorba despre o fabrică de balanțe, și una dintre devizele sale este că ‘uneori trebuie să înșeli la cântar pentru a ajunge la greutatea exactă’.

Don Julio din ‘El buen patrón’ este un fel de replică spaniolă a anti-eroului dintr-un film precedent pe care l-am văzut (‘Gold’ cu Matthew McConaughey în rolul principal), un capitalist care folosește sistemul pentru a reuși în jungla afacerilor și care nu ezită, în acest scop, să distrugă destinele celor din jur. Acțiunea se petrece însă în Spania, așa încât personajul oscilează între masca de patron paternalist și acțiuni gen Don Corleone susținute de sistemul conservator de relații sociale și economice ce care-l cunoaștem din filmele lui Bunuel de acum 50 de ani și mai mult. Ceea ce s-a schimbat este sursa puterii – nu mai este vorba despre autoritate nobiliară sau clericală, ci despre proprietate economică în stil capitalist. Șansa acestui film este distribuirea în rolul principal al lui Javier Bardem, actor cu talent imens și cu multă experiență, care crează un personaj complex și carismatic care umple ecranul. Pentru o vreme ne vrăjește și pe noi, spectatorii, așa cum personajul său îi păcălește pe cei din jurul său. Tonul povestirii este destul de lejer și presărat cu umor, se râde bine în timpul proiecției, însă este vorba despre umor cu țintă, despre satiră socială cu adresă precisă. Sunt șanse bune ca cei care vor vedea acest film să verifice în viitor dacă balanța folosită la cântărit nu are adăugată vreo supra-greutate pentru a obține rezultatele dorite de fabricant.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.blt.ro/el-buen-patron.html)

Articole similare

Desert Flower (2009)

Delia Marc

Ghid dada pentru postumani, de Andrei Codrescu

Dan Romascanu

The Informant! (2009)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult