Filme Filme americane

O auto-parodie: The Unbearable Weight of Massive Talent (2022)

The Unbearable Weight of Massive Talent (2022)
Regia: Tom Gormican
Distribuția: Nicolas Cage, Pedro Pascal, Tiffany Haddish

Intenția de parodie este vizibilă încă din titlu. ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’ regizat de Tom Gormican se inspiră din ‘The Unbearable Lightness of Being’, ecranizarea din 1988 a unui roman al lui Milan Kundera regizată de Philip Kaufman. Nimic nu este prea ‘heavy’ în acest film din 2022, așa cum nimic nu era prea ‘light’ în filmul din 1988. Daca este vorba despre o parodie, atunci avem de-a face cu o auto-parodie Nicolas Cage. Nimeni nu se îndoiește că el este un actor cu un ‘talent masiv’. Cariera sa însă pare să fi intrat într-un impas cu vreo două decenii în urma. Rolurile sale memorabile – și nu au fost puține – au fost realizate toate în anii ’90 și la începutul anilor ’00. Ritmul de lucru nu a scăzut deloc, actorul fiind obligat să joace cam în orice pentru a-și plati niste datorii legate de impozite și de divorțuri costisitoare. Aceste roluri au fost în majoritate în filme de acțiune, unele bizare, altele banale, departe de nivelul filmelor din anii sai de vârf. În ultimii ani, poate și odată cu remedierea situației sale financiare, putem remarca o tendință de redresare calitativă. ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’ face parte din această revenire artistică a lui Nicolas Cage. Ce poate fi mai potrivit în acest scop decât un film de acțiune (cu bune șanse să placă și publicului amator al genului) în care eroul principal este însuși … Nicolas Cage? Îl putem privi și ca pe un fel de meditație comică la propriul sau parcurs artistic. Sau pur și simplu ca pe o comedie simpatică care refolosește elemente comice din filmele sale precedente.

Eroul filmului, actorul Nick Cage trăiește o criza de viață și de carieră. Este divorțat și în perioadele în care se întâlnește cu fiica sa adolescenta o exasperează obligând-o să-i vizioneze filmele care l-au făcut celebru sau care îi plac lui (‘filme de bătrâni’ cum știm toți părinții sau bunicii de adolescenți). Prietenul și consilierul său este un alter-ego imaginar, mai tânăr, cu care întreține din când în când dialoguri. Impresarul său luptă să-i găsească roluri mai semnificative decât cele din filmele de acțiune categoria B în care se înfundase în ultimii ani (orice asemănare nu este întâmplătoare) dar fără succes. Un rol mult dorit, care i-ar fi relansat cariera în altă direcție, îi este refuzat. Disperat și înglodat în datorii acceptă oferta de a participa la sărbătorirea zilei de naștere a unui milionar spaniol pentru un milion de dolari. La aterizarea în pitoreasca insulă Mallorca îl așteaptă însă o surpriză. Milionarul spaniol este bănuit de a fi șeful unei bande de mafioți implicată în politica din Catalonia, care tocmai o răpiseră, înaintea alegerilor, pe fiica unui candidat la președinția provinciei. Serviciile secrete americane îi cer ajutorul pentru a pătrunde în anturajul suspectului. Acesta însă se dovedește a fi un mare amator de cinema, admirator al lui Cage și doritor să facă … un film împreună cu acesta. Premizele unei comedii de acțiune sunt prezente.

Îmi este greu să decid dacă Nicholas Cage actorul îl joaca în acest film pe Nick Cage actorul sau pe Nick Cage personajul care se întâmplă să fie și actor, dar care mai degrabă este un erou al unei comedii de aventuri. Probabil că și regizorul și co-scenaristul Tom Gormican și actorul însuși au lăsat această dilemă la discreția spectatorilor. Personajul din film împrumută multe elemente din biografia actorului, dar atmosfera este cea de parodie sau dacă vreți de auto-parodie. Nu putem să luăm prea în serios unele glume ca de exemplu folosirea pistoalelor de recuzită în confruntările cu mafioții, dar pe de altă parte scenariul pare destul de serios în omagiul pe care îl aduce filmelor precedente ale lui Cage, sau altor filme pe care acesta le îndrăgește. Auto-parodie și auto-omagiu în același timp? Filmele de acest tip au un succes cu atât mai mare cu cât se iau mai puțin în serios. ‘The Unbearable Weight of Massive Talent’ nu relansează cariera lui Nicolas Cage la orbite stelare, dar furnizează spectatorilor peste 100 de minute de divertisment rezonabil. Nici asta nu este puțin.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://troubledproductions.com/2022/04/22/the-unbearable-weight-of-massive-talent-2022/)

Articole similare

Prin blogosfera literară (25 noiembrie – 1 decembrie 2019)

Dan Romascanu

O carte cu prieteni: „Simanei Haverut / Semne de prietenie”, de Cleopatra Lorințiu

Dan Romascanu

Zidul invizibil: Die Wand (2012)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult