Carti Carti pentru copii

Un trio neînfricat și haios în luptă cu răul – „Saga Wingfeather: Pe marginea Întunecatei Mari a Întunecimii”

„Saga Wingfeather, Volumul 1: Pe marginea Întunecatei Mari a Întunecimii”, de Andrew Peterson
Editura Paralela 45, Pitești, 2023, ilustrații de Aedan Peterson
Traducerea Tatiana Dragomir

Andrew Peterson este creatorul unei serii minunate în care îmbină emoţia şi acţiunea într-un mod isteţ şi comic, personajele având un parcurs fascinant. Avem parte de o împletire perfectă a camaraderiei, fanteziei și a formării caracterului. Protagoniștii aventurii au de înfruntat mai multe obstacole, ceea ce îi ajută să se descopere, dar și să cultive valori.

În prima carte din seria de 4 volume a operei „Wingfeather Saga” urmărim aventura celor trei copii din familia Igiby: Janner, Think și Leeli, însoţiţi de câinele lor Nugget. Înainte de a ne alătura lor, trebuie să trecem porţile de la intrarea acestei lumi fantastice. În Aerwiar există două continente despărțite de Întuneacata Mare a Întunecimii. O lume aflată în mâinile unui Rău Nenumit (Gnag), care, după înfrângerea Regelui Wingfeather, al cărui ținut este Insula Anniera, schimbă echilibrul, reușind să pervertească noțiunile de bine și de adevăr. Înfrângerea regelui și a supușilor săi nu a fost de ajuns, așa că pornește cu flota spre malul celălalt al Întunecatei Mări a Întunecimii pentru a ajunge în ținutul protagoniștilor, numit Skree. Unde există vaste câmpii netede și înverzite, acestea fiind acompaniate de Munții Stâncoși mereu înzăpeziți. Avem la dispoziţie o hartă pentru a reuşi să ne dăm seama unde se întâmplă totul.

Cumva în spiritul seriei lui J.R.R. Tolkien, Stăpânul inelelor, cei patru curajoși trebuie să se despartă de căldura familiei și să pornească într-o aventură care îi duce în necunoscut. Începutul ne pune deja în faţa unei atmosfere tolkiene, asistăm la drama prin care trece Janner, aproape nereuşind să adoarmă terorizat de gândul că ar putea fi oricând răpit de creaturile Fangs, care luau copiii pe timpul nopţii. De-a lungul aventurii lor va trebui să se confrunte mult mai  intens cu această teamă pe care o are. Confruntarea cu  creaturile lui Gnag, nu este singura năpastă, de-a lungul călătoriei lor se confruntă cu cu multe alte peripeţii. Cei trei, patru de fapt, ajung la marginea Întunecatei Mări a Întunecimii, sunt nevoiți să meargă și la Pădurea Glipwood despre care se știe că oamenii nu îi pot face față. 

Complexitatea cărţii este potrivită copiilor în jurul vârstei de 10 ani, Andrew Peterson reuşind să ofere o poveste care nu se reduce numai la acţiune, aceasta fiind iniţial adresată propriilor săi copii. Astfel, observăm mai multe registre stilistice şi literare, regăsim legende (care întreţin suspansul), tot felul de noi semnificaţii date aspectelor vieţii, mai multe hărţi, poezii şi cântece. Fauna este şi ea una variată de la dragoni-de-mare până la vaci „dinţoase”. Stilul de scriere este unul accesibil şi cuceritor în aceeaşi măsură, reuşind să te ţină în suspans. Pauzele dintre scenele importante sunt captivante pentru că sunt comentarii referitoare la ţinutul Skree, astfel încât să înţelegem mai bine situaţiile tensionate. Notele de subsol nu sunt nici ele lipsite de importanţă, uneori „ascunzând” mici comori de umor.

Tot la categoria complexitate şi frumuseţe intră modul în care sunt create personajele, fiind destul de greu să nu empatizezi cu ele. Urmărim evoluţia relaţiei lor cu propriile temeri, reuşind să descopere că sunt curajoşi, că au mai multe calităţi, pe care nici nu le bănuiau înainte. Fiecare beneficiind de puteri nebănuite, cum sunt, de exemplu, cunoştinţele lui Oskar, acesta, într-un mod haios, citează mereu câte o carte atunci când vorbeşte. Pe lângă funcţia aceasta de bildungsroman, umorul este iar o componentă care cucereşte sufletele copiilor, mai mari sau mai mici.

Relaţia dintre cei trei fraţi fiind un pretext numai bun pentru tot felul de situaţii amuzante. Scopul aventurii lor este de a găsi Giuvaierele pierdute ale Annierei, trioul desluşind misterul familiei lor, descoperind ceea ce ar rezolva problema cu răpirea copiiilor din ţinut de către Fangs. Nu trebuie lăsate pe dinafară celelalte conexiuni, precum cea cu mama lor, cu bunicul, fost pirat sau cu partea spirituală a viaţii. Eroii sunt ghidaţi în peripeţiile lor atât de mamă, cât şi de încrederea pe care au în Creator.

Este impresionant cum a reuşit să nu se limiteze la o simplă aventură care să salveze ţinutul, este vorba despre salvare în sine a ce reprezintă umanul. Cei trei luptă pentru a-şi salva lumea din faţa unei forţe ce le ameninţă tradiţiile şi valorile. Copiii dau dovadă de înţelepciune şi de curaj, dar şi de iubire, reuşind să fie capabili de sacrificiu. Janner şi Artham devin simboluri ale curajului, găsind în ei puterea de a-şi înfrânge temerile pentru a asigura binele celorlalţi.  Urmărim cum Peterson face ca valorile să se reflecte în diverse simboluri, teme şi obiceiuri, oferind şi mai multă credibilitate personajelor sale şi întregii lumi pe care a creat-o.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

Articole similare

Cărți pentru copii: Marile minuni ale lumii, de Russell Ash

Jovi Ene

”Imaginația noastră e cel mai bun portal pe care îl avem către trecut”: Cronicile întoarcerii în timp, de Caroline Lawrence

Delia Marc

Cărți pentru copii: Sub pământ. Sub ape

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult