Filme Filme americane

Un remake cu surprize: Secret in Their Eyes (2015)

Secret in Their Eyes (2015) – Secretul
Regia: Billy Ray
Distribuția: Chiwetel Ejiofor, Nicole Kidman, Julia Roberts, Dean Norris, Alfred Molina

‘Secret in Their Eyes’, filmul din 2015 al lui Billy Ray, ar putea reprezenta încă un episod din eterna discuție despre remake-urile americane ale unor producții cinematografice ne-americane. Ray, care este și un excelent scenarist, a preluat liniile generale ale conflictului filmului argentinian care câștigase cu câțiva ani inainte Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limba străină, eliminând cea mai mare parte a componentei politice a originalului și concentrându-se pe elementele de thriller psihologic. A recrutat o distribuție stelară și rezultatul, în opinia mea, nu cade sub nivelul filmului argentinian, ba din multe puncte de vedere mie mi s-a părut mai eficient și la fel de interesant, de tensionat și de surprinzător în momentele cheie.

Eroii filmului sunt trei oameni ai legii, două femei și un bărbat, surprinși în două etape diferite ale vieților și carierelor lor, aflate la 13 ani distanță. Ray și Jess sunt polițiști dintr-o unitate specială care supraveghează grupuri suspectate de terorism. Claire este procuroarea care este delegată să însoțească echipele de polițiști și să ia decizii legate de trimiterea în judecată sau de alte aspecte cheie ale anchetelor. Este și o femeie foarte frumoasă și Ray nu va întârzia să se intereseze de ea. Viața tuturor este zguduită de descoperirea cadavrului fiicei adolescente a lui Jess, în apropierea unei moschei care se afla sub supravegherea grupului. Coincidență sau poate crima are legătură cu activitatea oamenilor legii? Suspectul principal este și informator al politiei și pare să se bucure de protecție deoarece furnizează informații prețioase. 13 ani mai tărziu, după ce Ray părăsise politia, el îl identifică pe presupusul suspect, reia legătură cu cele două femei și cere redeschiderea cazului. Nu va fi ușor.

Cele două fire ale narațiunii avansează în paralel și spectatorii, din punctul lor de vedere, descoperă treptat complexitatea situațiilor și a relațiilor dintre eroi. Fiecare are motive să ascundă o parte din adevăr și între ei și față de restul lumii. Relațiile sentimentale complică situația. Este una dintre acele povești în care un eveniment tragic provoacă alte evenimente și cauzează traume multă vreme după ce el se petrecuse și în care bunele intenții și ajutorul devotat al prietenilor nu dau totdeauna rezultatele așteptate. Scenaristul și regizorul Bill Ray reușește să-și implice spectatorii în acțiune, dezvăluie treptat detaliile dramei și rezervă pentru final câteva surprize care vor schimba perspectivele. Suspensul continuă până la scena finala și chiar și după ea. Julia Roberts și Nicole Kidman crează două personaje feminine extrem de realiste și de credibile. Prezența și performantele lor actoricești doar pun mai mult în valoare jocul lui Chiwetel Ejiofor, al cărui erou masculin, spre deosebire de multe alte filme ale genului, se remarcă nu prin abilitățile fizice ci prin inteligența emoțională. ‘Secret in Their Eyes’ merita vizionarea sau revizionarea, iar cei interesați de comparații, dacă nu au văzut originalul argentinian, merita să-l caute și pe acesta.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.tvinsider.com/show/secret-in-their-eyes/)

Articole similare

Senzații tari și distracție peste graniță: Gringo (2018)

Dan Romascanu

The Iron Lady (2011)

Jovi Ene

Jessebelle (2014)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult