1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Rabbit-Proof Fence (2002)

Rabbit-Proof Fence (2002) – Lungul drum al libertatii
Regia: Phillip Noyce
Actori: Everlyn Sampi, Kenneth Branagh, Tianna Sansbury, Laura Monaghan

Australia, anii ’30. Autoritatile continua prigoana impotriva asa-numitelor in prezent “generatiile furate” (Stolen Generations). Copiii aborigenilor erau efectiv furati de langa parinti pentru a evita reproducerea in interiorul comunitatilor si pentru a deveni servitori pentru albi. Aceasta corespundea unei cercetari “stiintifice” ce spunea ca prin incrucisari interetnice in timpul a trei generatii succesive pielea copiilor nascuti din parinti diferiti (unul alb, unul negru) va deveni alba.

”Rabbit-Proof Fence” foloseste elementele de mai sus pentru a ne istorisi o poveste reala petrecuta in anul 1931, despre trei fete care sunt furate de langa mama lor, in Jigalong si duse 2000 de mile mai departe, intr-o tabara de copii, langa raul Moore. Molly este cea mai mare dintre ele, are deja 14 ani si se adapteaza perfect conditiilor vitrege ale desertului australian unde traia in acea vreme, datorita inteligentei sale sclipitoare. Desi traiau cu greu, erau acasa si erau impreuna cu mamele lor, ceea ce le determina sa urasca din prima clipa locul unde au fost inchise si sa doreasca sa evedeze.

Si reusesc sa evadeze, dar este important sa si supravietuiasca pe lungul drum spre casa, mai ales ca pe urmele lor se afla domnul Neville, guvernator al Australiei de Vest si cel care se erijeaza in protector al aborigenilor din acea zona (un om pe care sincer nu stiu cum sa il iau, protector sau persecutor al aborigenilor, tot cautand sa le gaseasca pe fetite si sa le intoarca in lagar). Cei 2400 de kilometri sunt parcursi cu mare greutate, in aproximativ noua saptamani, avand tot timpul pe urmele lor agenti locali, oameni care le doreau raul, dar si oameni cu bun simt si onoare, care le ajuta sa supravietuiasca in apropierea desertului.

Filmul se afla la granita dintre o drama autentica si un documentar despre persecutiile de care au avut parte aborigenii australieni de-a lungul unei mari perioade de timp (pana aproape de 1970) si cu precadere “generatia furata” a copiilor acestora, care s-au asimilat in cele din urma in societatea australiana moderna. De altfel, chiar le vedem pe doua dintre fetite, ajunse acum batrane, care s-au adaptat timpurilor moderne si traiesc in apropierea locului in care au dorit sa se intoarca in tinerete. Un film care doreste sa dezvaluie realitatea unei societati, care inca isi neaga trecutul.

Nota: 8/10

Articole similare

Ho woo shi jul (2009)

Mihaela

West Side Story (1961)

Jovi Ene

La vérité (2019). Despre drame la feminin

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult