Filme Filme europene

Depardieu și Baye se întâlnesc în vârful carierei lor: Rive droite, rive gauche (1984)

Rive droite, rive gauche (1984)
Regia: Philippe Labro
Distribuția: Gérard Depardieu, Nathalie Baye, Carole Bouquet, Bernard Fresson

‘Rive droite, rive gauche’ (1984) este ultimul din cele 9 filme din cariera regizorului Philippe Labro. Nu știu exact de ce Labro, care fusese prieten și discipol cinematografic al lui Jean-Pierre Melville, și-a pecetluit atunci cariera regizorală, continuând însă să scrie și devenind vreme de vreo 15 ani director de programe al postului de televiziune RTL. Dacă este să judecăm după acest film, stăpânea bine secretele profesiei. ‘Rive droite, rive gauche’ este un thriller politic combinat cu o poveste romantică, care folosește foarte bine o distribuție generoasa cu Gerard Depardieu și Nathalie Baye în rolurile principale. Revederea celor doi actori aflați atunci la punctul de echilibru dintre tinerețe și maturitate este un motiv suficient pentru a vedea și astăzi acest film, și nu este singurul motiv.

Intriga nu este foarte originală, dar este plauzibilă. Paul (Gérard Depardieu) este un avocat faimos și scump, care apară cauze și persoane nu totdeauna cele mai oneste. Sacha (Nathalie Baye) este o expertă în Public Relations care promovează produse medicale revoluționare. El este căsătorit dar nu și fidel căsniciei, ea este divorțată. Fiecare are un băiețel de vreo zece ani. Doi ‘yuppies’ în Parisul anilor ’80 care se trezesc implicați în afaceri de corupție la nivel înalt și mai ales se îndrăgostesc inevitabil și iremediabil și încep o legătură periculoasă care se adaugă celorlalte complicații.

Povestea s-ar putea petrece în zilele noastre și doar mărcile mașinilor și un aparat de filmat de vreo 30 de kilograme considerat foarte modern care face ceea ce s-ar face azi cu un telefon mobil indică faptul că filmul este realizat cu aproape patru decenii în urmă. Și desigur, Depardieu și Nathalie Baye, care sunt la culmea formei fizice și artistice, trezind sentimente de nostalgie celor care îi cunosc de atunci. Farmecul filmului se datorează în mare măsură talentului și ‘chimiei’ dintre cei doi formidabili actori. Câteva dintre elementele intrigii ar putea fi puse sub semnul întrebării – răii sunt foarte răi și fară vreo nuanțare, finalul este cam expediat – dar una peste alta, ‘Rive droite, rive gauche’ este un thriller de acțiune și romantic care a trecut cu bine examenul timpului.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Amazon.com)

Articole similare

La loi du marché (2015) – Legea pieţei

Alexandru Militaru

Aria (2004 – 2011) – soarta unui talent uitat de Patrie

Corina Moisei-Dabija

De două ori Belomondo, o dată (unica) Raquel Welch: L’animal (1977)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult