Filme Filme americane

Pretexte istorice: Dracula Untold (2014)

Dracula Untold (2014)
Regia: Gary Shore
Distribuția: Luke Evans, Dominic Cooper, Sarah Gadon

Nu sunt amator de filme cu vampiri. Genul nu mă pasionează deloc și trebuie să existe alte motive bune pentru a mă așeza în fața unui ecran pentru a vedea un film care aparține acestui gen. Unul dintre aceste motive este promisiunea că filmul spune ceva nou despre originea personajului, inventat de Bram Stoker și modelat pe deformarea personalității istorice a lui Vlad Țepeș. Este ceea ce promitea ‘Dracula Untold’. Promisiune care nu este nici pe departe realizată. Filmul regizat de Gary Shore este un film de divertisment de nivel acceptabil, nici capodoperă și nici așa de prost cât ar fi putut să fie.

Istoric, totul este aiurea în film. Vlad este mutat din Valahia în Transilvania, mănăstirea Cozia (și ea mutată peste munți) devine o fortăreață, dar cu pereți pictați pe dinafară, nimic din film nu seamănă cu Transilvania de atunci sau de acum, ceea ce nu este de mirare căci filmările au fost făcute în Irlanda de Nord și cinematografia mai degrabă aduce cu cea din ‘Lord of the Rings’. Sunt însă și surprize plăcute. Dacă lăsăm la o parte orice pretext istoric, Vlad este prezentat ca un personaj cu carismă și statură morală, gata să-și sacrifice umanitatea pentru a-și salva țara. Interpretul rolului principal, Luke Evans, joacă foarte bine, până la a face credibile cele mai incredibile scene. În definitiv însă suntem într-o lume imaginară, în care stilul comics se întâlnește cu poveștile cu vampiri pe marile ecrane dotate cu efecte grafice pe calculator.

Regizorul Gary Shore (foarte cunoscut din filme de publicitate) este la primul său film de lungmetraj, dar asta nu se cunoaște în niciun moment. Își construiește inteligent acțiunea, cu atenția focalizată asupra personajului principal și evoluției sale. Filmul are ritm și efectele grafice sunt de bună calitate. Finalul chiar indică o posibilă continuare, deși nu am auzit că un ‘sequel’ să fi fost produs sau să fie în planuri. Pretextul istoric este complet ratat, filmul nu spune nimic despre istoria care a stat la baza personajului Dracula, eventual doar propune o alternativă a originii personajului de ficțiune al lui Bram Stoker. Fraza din creditele de la sfârșit care ne informează oficial că personajele și acțiunea filmului nu au nicio legătură cu personaje reale, din prezent sau istorie, nu a fost niciodată mai adevărată.

Nota: 5/10

Articole similare

Metale și manele: coloana sonoră a unei vieți care începe la final de film – Singură la nunta mea (2018)

Iulia Dromereschi

Istorie și literatură: ”Magellan”, de Stefan Zweig

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (27 iunie – 3 iulie 2011)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult