Filme Filme romanesti

Marea Unire – România, la 100 de ani

Marea Unire – România, la 100 de ani
Realizatori: Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” ne amintește de evenimentele care au avut loc în jurul Marii Uniri. De la figuri celebre, fără de care România Mare nu ar fi fost posibilă și până la personaje mai puţin cunoscute, filmul gravitează în jurul oamenilor, emoţiilor și poveștilor acestora.

Realizatorii nu trec cu vederea nici evenimentele precedente (Unirea cu Basarabia și Bucovina), nici cele ulterioare (Al Doilea Război Mondial și pierderile teritoriale suferite de români).

Concentrarea documentarului pe relatările celor care au trăit evenimentele, sau ale urmașilor acestora, oferă momente emoţionante, de multe ori nostalgice sau chiar dureroase (deportări, despărţiri, pierderi).

Alternează istorisirile candide cu cele dramatice și opiniile neutre ale celor care și-au dedicat activitatea studiului arhivelor cu sentimentalismul oamenilor simpli. Enunţului conform căruia nu ne scăldăm de două ori în același râu, i se opune întreg discursul celor pentru care apartenenţa de ţară (pierdută între timp) nu reprezintă nici limbaj de lemn și nici clișeu.

Părăsind graniţele emotivităţii pentru o privire analitică, putem constata că numeroase detalii istorice sunt omise și rolul unor personaje este prea ușor trecut cu vederea. Trebuie totuși să luăm în considerare perioada vastă pe care filmul o tratează și intenţia declarată de a pune accentul mai mult pe poveștile câtorva oameni și mai puţin pe istoria complicată a acelor vremuri.

Dincolo de argumentele deja menţionate, documentarul merită văzut pentru a ne reaminti momente importante din jurul Marii Uniri, pentru a înţelege ce avem și ce am pierdut în ultimii 100 de ani, cine suntem și cum ne raportăm la cei care locuiesc pe teritoriile care au aparţinut cândva României. Sau măcar pentru a ne deschide apetitul să răsfoim o carte de istorie.

Puteți urmări documentarul, integral, aici:

Articole similare

Love During Wartime (2010): Festivalul de Film Evreiesc-24 iunie (II)

Delia Marc

Pina (2011)

Dan Romascanu

“Periferic” a câştigat Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult