Filme Filme americane

Despre putere de voință, vis și rezistență. „100 Foot Wave” (HBO, 2021)

„100 Foot Wave” (HBO, 2021)
Producător: Chris Smith

Puterea naturii este nemărginită și se poate dezlănțui oricând la o intensitate inimaginabilă. Totuși, cu toate că nu-i putem stăvili, unii oameni sunt mult prea temerari și curajoși la limita neînfricării, gata să ia în piept mama Natură și să demonstreze celor din jur că nu există limite decât în propriile noastre minți. Documentarul „100 Foot Waves” este ilustrativ în acest sens, deoarece spune istoria lui Garrett McNamara, un pioner al surfingului, un vânător de valuri, dacă îl putem astfel intitula.

Pelicula îl are pe el în prim plan și spune istoria celor mai inedite călătorii și tentative mai mult sau mai puțin de succes în căutarea acelui gigantic val care i-ar permite să își testeze și depășească limitele. Pelicula filmată în stilul unei docudrame, având în en-face nu doar ideea de surfing, cât mai ales cea de om gata să cucerească natura, este de un estetism aparte și te cucerește prin cadrele impresionante culese din inima naturii. Indiferent dacă sunteți sau nu pasionat de surfing și de sporturi extreme, sunt sigură că o să vă placă marea tulburătoare din Nazaré, Portugal sau cadrele de cădere a ghețarilor care generează, la rândul lor, niște creste imense.

Adevărul este că documentarul spune mai mult despre figura personajului central, care este un om neliniștit aidoma mării. Tată iubitor, soț grijuliu și un surfer gata oricând să depășească frontierele prestabilite de societate – toate aceste caracteristici fac din Garrett McNamara genul de personaj parcă desprins din romanele lui Jules Vernes, un temerar care vrea să le arate copiilor săi calea spre eliberare.

Am admirat filmul și pentru calitățile sale tehnice. Mi-au plăcut cupajele și cadrele meticulos alese, lucru datorat atât scenaristului, cât și regizorului. Deși episoadele sunt cumva lungi în timp, acest lucru nu plictisește și menține interesul spectatorului. Cromatica amplă, accentele de culoare și dezinvoltura eroilor în fața camerei de luat vederi sunt câteva beneficii  adăugate unei istorii destul de interesante.

Evident, momentele de culminație, de restriște le veți privi cu deosebit interes și chiar cu sufletul la gură, filmul fiind o porție bună de intensitate și adrenalină de calitate. Cred că anume acest documentare se potrivește de minune persoanelor care își caută vocația, fiind o ilustrare consecventă a curajului și a nevoii de a găsi calea spre un viitor în care nu există loc de compromis.

„100 Foot Wave” este o peliculă marca HBO, regizată și produsă executiv de cineastul premiat Chris Smith și produs de câștigătorii Emmy și Golden Globe, Joe Lewis, Maria Zuckerman, Ryan Heller și Michael Bloom.

Pe HBO Go, din 18 iulie.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: deadline.comwww.bosshunting.com.au)

Articole similare

Gone Girl (2014)

Andreea Andrusca

Un film, două păreri: Trois Couleurs: Blanc (1994)

Dan Romascanu

Căderea dintr-un paradis imaginar: Legends of the Fall (1994)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult