Filme Filme americane

Comedia neagră colorată a lui Hitchcock: The Trouble with Harry (1955)

The Trouble with Harry (1955) – Necazuri cu Harry
Regia: Alfred Hitchcock
Distribuția: John Forsythe, Shirley MacLaine, Edmund Gwenn

‘The Trouble with Harry’ este un film neobișnuit în cinematografia lui Alfred Hitchcock. Scriind această frază de introducere îmi dau seama că vreo jumătate dintre filmele lui Hitchcock pot fi numite ‘neobișnuite’. Desigur, există un ‘Hitchcock canonic’ în care apar cadavre, personaje misterioase și ambigue, bărbați cu caractere de cavaleri imaculați care se bagă în tot felul de complicații pentru a cuceri inimile femeilor frumoase – de obicei blonde – și de a le salva din tot felul de necazuri, există suspense cu gradație spre un punct de maximă intensitate aproape de finalul care rezolvă acțiunea și în care cavalerul pleacă la braț sau la volan cu frumoasa blonda. Dar multe și dintre cele mai bune filme ale maestrului nu respectă aceste tipare, și acesta este cazul și cu ‘The Trouble with Harry’. Avem și aici un cadavru care joaca un rol pivotal în poveste, dar nimeni nu pare să fie prea impresionat și nici măcar un țipăt nu iese din gura celor care-l descoperă. În schimb avem de-a face cu o dublă intrigă amoroasă și cu o comedie spirituală neagră care dă însă tot timpul o senzație de ‘good feeling’, în care eroina principală nu este blondă ci roșcată. Este poate cel mai britanic film al lui Hitchcock realizat în America (adaptat de altfel după un roman al scriitorului englez Jack Trevor Story) și cel mai frumos filmat dintre toate filmele sale.

În geniala scena care deschide filmul un copil descoperă un cadavru. Îl vor descoperi apoi încă vreo șase personaje, și vom afla că numele său este Harry. Nu numai că pe nimeni nu-l preocupă cine este criminalul, dar cam toate personajele se simt pe rând vinovate sau sunt suspectate că au dus la transformarea lui Harry în cadavru. Căpitanul (de vapor, pensionar) Wiles crede că el l-a omorât accidental pe Harry în timp ce vâna iepuri. Domnișoară bătrână Miss Gravely se speriase de el și îi dăduse în cap cu tocul pantofului. Tânăra doamnă Rogers este de fapt divorțată de Harry, iar pictorul abstract Sam Marlowe ar fi avut toate motivele să-l ucidă deoarece este îndrăgostit de doamna Rogers. Toate personajele se simt cu musca pe căciulă, dar nimeni nu are gând să tulbure viața pitorescului orășel și să anunțe poliția, cunoscută pentru anchetele ei intruzive. Cadravul este îngropat și reapare la suprafață de vreo trei ori, dar totul se petrece într-o atmosferă de voioșie și bonomie datorita căreia personajele ne devin simpatice în ciuda faptelor lor imorale și ilegale.

Atmosfera este dintre cele mai relaxate din filmele lui Hitchcock. Peisajul Vermontului în perioada căderii frunzelor este unic în lume și el este filmat superb aici (imaginea aparține lui Robert Burks), chiar daca filmările au avut loc în California și mai mult de jumătate din ele s-au petrecut în studiouri. Nu lipsesc cadrele cu perspective speciale ale lui Hitchcock, dar efectul este comic și nu de horror. Muzica lui Bernard Herrmann, compozitorul și aranjorul muzical preferat al lui Hitchcock și al multor altor regizori faimoși, accentuează și amplifică cele care se petrec pe ecran. Cuplul tânăr este interpretat de John Forsythe și de debutanta Shirley MacLane, la primul ei film la 21 de ani, deja posedând magnetismul care avea să fascineze publicul în cariera care începea. Perechea mai în vârstă însă este cea care fură reprezentația, cu Edmund Gwenn și Mildred Natwick în roluri pe care astăzi le-am numi ‘de compoziție’. Din perspectivă modernă totul pare teribil de desuet și nenatural, dar tocmai acest stil este cel care dă farmec filmului și ne dă senzația că asistăm la un spectacol teatral de epocă, dar unul de bună calitate. ‘The Trouble with Harry’ demonstrează că talentul lui Hitchcock era remarcabil și când se manifesta în direcții neașteptate și reprezintă un divertisment agreabil și pentru spectatorul de astăzi.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.mentalfloss.com/article/86641/15-fascinating-facts-about-trouble-harry)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (29 iunie – 5 iulie 2015)

Dan Romascanu

You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010)

Dan Romascanu

Inimă înghețată: Un coeur en hiver (1992)

Dan Romascanu

1 comment

dorian 3 mai 2022 at 16:50

mersi de sugestie l-am vazut online acum

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult